EUR: 318,72 Ft
CHF: 270,74 Ft
2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Budapest III.kerület

Zöld lámpát kaptak a bringások

Ön dönt: fizet, vagy kutyagol

Ön dönt: fizet, vagy kutyagol

Gordiuszi csomót vágtak át a napokban: heteken belül kerékpárral is “látogatható” lesz a Tímár utcai felüljáró. A bringások örülhetnek, de a közlekedési központ a gyalogosokra is gondolt.

A hónap végétől megengedett lesz kerékpárral áthajtani a Tímár utcai felüljáró rámpáin – számolt be a Vezess.hu internetes portál. A lap a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) hivatkozva azt írta, a társaság érzékelte az ezen a területen eddig élő szabályozás nehézkességét, amelyet így június 30-tól megváltoztat.


Emlékezetes, korábban rendszeres hír volt, hogy az itt átkerekezőket komoly pénzbírságra büntették az egyenruhások, mivel az előírás szerint a felüljáróhoz érve – a rámpa ellenére is – a biciklit kizárólag tolva lehetett átkelni az objektumon. A helyzet azért volt teljesen abszurd, mert a felüljáróhoz kerékpárúton lehetett eljutni, sőt, azt elhagyva is kerékpárúton lehetett tovább közlekedni. Ilyen körülmények között természetes reakciónak tűnt, hogy a biciklis nem gyalog kapatott fel a rámpára, hanem lendületből érkezve áthajtott a felüljárón. Az ilyen szabálysértéseket aztán súlyos ezresekkel jutalmazták a lesben álló rendőrök.

A BKK azt is közölte, ez csupán átmeneti megoldás, hiszen a helyzet teljes körű kezelését a felüljárót elkerülő, Árpád fejedelem úti kerékpárút létesítése jelenti majd. Ennek tervezése már megtörtént, a szükséges ingatlanrendezések után pedig egy-két éven belül a megvalósítás is megtörténik.


Azok számára, akik a fejlemények nyomán rögtön száguldozó bringásokat vizionálnak a Tímár utcai rámpáknál, a közlekedési központ megnyugtató hírt is tartogat: a gyalogosok védelme érdekében ugyanis – a rakparti kerékpárúton már több helyen alkalmazotthoz hasonlóan – a biciklis forgalom számára tíz kilométeres óránkénti sebességkorlátozást vezetnek be. A BKK ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy júniusban még tilos, és szabálysértő felkerekezni a felüljáróra, így aki nem akar “hídpénzt” fizetni, jobban teszi, ha néhány hétig még gyalogosan teszi meg a problémás távolságot.

Kapcsolódó Cikkek