2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Külföld

1400 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában

Majdnem ezernégyszáz embert végeztek ki nyilvánosan az utóbbi tizenöt évben Észak-Koreában – közölte friss jelentésében a két Korea újraegyesítésével foglalkozó szöuli állami kutatóintézet.

A Nemzetegyesítés Koreai Intézetének szerdán nyilvánosságra hozott helyzetértékelése szerint 2000 és 2014 között legkevesebb 1382 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában.

A jelentést észak-koreai disszidensek beszámolói alapján állították össze, a nyilvános kivégzések valós száma azonban a szakértők szerint lényegesen nagyobb lehet a dokumentumban foglaltaknál.


A vizsgált időszakon belül a legtöbb nyilvános kivégzés 2008-ban volt, akkor százhatvanegy halálos ítéletet hajtottak végre így, 2013-ban ezzel szemben nyolcvankettő, a tavalyi évben pedig öt ilyen esetről érkezett jelentés.

“Észak-Korea azt állítja, hogy csak korlátozott esetekben alkalmaznak halálbüntetést, de valójában bűncselekmények széles skálája esetén hoznak halálos ítéletet” – írták a dokumentum szerzői, akik szerint már a becsempészett dél-koreai filmek megnézéséért vagy terjesztéséért is végeztek ki embereket Észak-Koreában.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tavalyi jelentésében a világ egyik legelnyomóbb rezsimjének minősítette Észak-Koreát.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Meseház

    A nap képe: Meseház

    Sokan hallottak már Az idős nő aki egy cipőben él című meséről, azonban a történetből életre kelt vendégházról már sokkal kevesebben.

  • Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Romániában a meglévő törvényeket sem tartják be, vagy szelektíven alkalmazzák őket – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának 2017-es jelentése szerint az élet szinte minden területén felerősödött a magyarellenesség Romániában.