EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

1400 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában

Phenjan, 2014. március 12.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2014. március 12-én közzétett dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) egy lőgyakorlaton vesz részt egy phenjani katonai akadémián. (MTI/EPA/KCNA)

Majdnem ezernégyszáz embert végeztek ki nyilvánosan az utóbbi tizenöt évben Észak-Koreában – közölte friss jelentésében a két Korea újraegyesítésével foglalkozó szöuli állami kutatóintézet.

A Nemzetegyesítés Koreai Intézetének szerdán nyilvánosságra hozott helyzetértékelése szerint 2000 és 2014 között legkevesebb 1382 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában.

A jelentést észak-koreai disszidensek beszámolói alapján állították össze, a nyilvános kivégzések valós száma azonban a szakértők szerint lényegesen nagyobb lehet a dokumentumban foglaltaknál.

A vizsgált időszakon belül a legtöbb nyilvános kivégzés 2008-ban volt, akkor százhatvanegy halálos ítéletet hajtottak végre így, 2013-ban ezzel szemben nyolcvankettő, a tavalyi évben pedig öt ilyen esetről érkezett jelentés.

“Észak-Korea azt állítja, hogy csak korlátozott esetekben alkalmaznak halálbüntetést, de valójában bűncselekmények széles skálája esetén hoznak halálos ítéletet” – írták a dokumentum szerzői, akik szerint már a becsempészett dél-koreai filmek megnézéséért vagy terjesztéséért is végeztek ki embereket Észak-Koreában.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tavalyi jelentésében a világ egyik legelnyomóbb rezsimjének minősítette Észak-Koreát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.