2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb XVII.kerület

A Kucorgón áll majd a nemzetőr szobra

Zsámbokréty Zénó, a Rákosmenti '56-os Alapítvány egyik alapító tagja (balra) és Simorka Sándor szobrászművész az 1956-os Nemzetőr emlékmű szoboralakjának modelljével

Zsámbokréty Zénó, a Rákosmenti ’56-os Alapítvány egyik alapító tagja (balra) és Simorka Sándor szobrászművész az agyagmodell mellett (fotó:tizenhetedik.hu)

Javában dolgozik Káván Simorka Sándor. A szobrászművész az 1956-os forradalom emlékére készülő szobrot formálja kollégáival, amelyet a Kucorgó téren helyeznek el. Az 5/4 életnagyságban megformázott nemzetőr alak egy fiatalembert ábrázol, vállán puskával, kezén nemzeti színű karszalaggal. Az átadás 2016. november 4-én, a rákoscsabai nemzetőrök fegyveres ellenállásának hatvanadik évfordulóján lesz. A Rákoskerti Polgári Kör tagjai és a Rákosmenti ’56-os Alapítvány alapítói a közelmúltban ellátogattak a művészhez, hogy megtekintsék, hol tartanak a munkálatok. Beszámolójuk alapján a munkafolyamat a második fázisánál jár. Először elkészítették a kisméretű gipszmodellt, mostanra pedig kész az eredeti méretű agyagmodell. Ez utóbbiról gipszmásolatot öntenek, végül ennek mintájára faragják ki a szobrot kőből. Véglegesre süttői fehér mészkőből faragják ki és egy méter magas posztamensre állítják. A készítők elárulták, tudják tartani az ütemtervet, és jövő ősszel le is leplezik az alkotást Rákoscsabán.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.