EUR: 308,40 Ft
CHF: 285,28 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Életmód

A kutya lép a gyerek helyére?

A kutyák már-már túlzó szeretete nem magyar találmány, a nyugati társadalmakban nagy számban tapasztalható jelenség. Az amerikai kutyás oldalak legtöbbje közölte azt a korábban készült felmérést, amely szerint az USA állattartóinak 81 százaléka teljes értékű családtagnak tartja a kutyát, 77 százalékuk pedig kifejezetten úgy gondol az ebre, mintha ő is ember volna. Továbbá 54 százalékuk inkább szülőnek tekinti saját magát, mint gazdinak. Az Adweek cikke szerint a 2010-es népszámlálásnál kiderült: több amerikai családban van kutya, mint amennyiben gyerek.

Szeretjük agyonkényeztetni házi kedvencünket. De vajon jó-e, ha úgy bánunk a kutyánkkal, mintha a gyerekünk volna?

Gyuri, gyere ide légy szíves! – kiáltott az utcán a napokban egy udvarias fiatalember. A finom kérő mondaton csak az csodálkozott el, aki észrevette: nem az említett úr barátjának vagy munkatársának szólt, nem is a gyerekének, hanem a kutyájának.

– Állattartó körökben gyakorlatilag teljesen megszokott, hogy valaki így szólítsa meg a kedvencét – magyarázta a Lokálnak Lovas Éva, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) szakértője, aki maga is gyakran tapasztal ilyesmit. – A városi ember számára a kutya már rég nem haszonállat. Valaha azt mondták, a kutya az ember legjobb barátja, de érezni, hogy manapság már annál is több.

Kutya, kutyatartás, állat (Fotó: Máté Krisztián)

Kutya, kutyatartás, állat (Fotó: Máté Krisztián)

Lovas Éva maga is számos ilyen esettel találkozott. Elmondta, már nem meglepő, ha valaki gyerekeként tekint a négylábú kedvencre.

Baráti körben is hallottam már, hogy valaki azt mondta, de elszemtelenedett ez a kölyök. Mivel az illetőnek három gyereke is van, visszakérdeztem, melyik? Mire ő a kutyára bökött, és azt mondta: hát ez – mesélte a szakember.

A szeretet ilyesfajta túláradásának okait hosszasan elemezhetnék a lélektan ismerői, de legalább ennyire érdekes kérdés, hogy mennyire jó mindez a kutyának? Hogyan képes irányítani, kezelni egy állatot az olyan gazdi, aki nehezen uralkodik az érzelmein? Lovas Éva szerint még a túlzó szeretet sem feltétlenül probléma.

Természetes, hogy az ember szereti a kedvencét, a kutya pedig igényli a gazdi szeretetét. Úgy vélem, ha valaki tényleg a saját kutyája egyéniségét, tulajdonságait szereti, akkor az csak az állat javára van, és az ilyen gazdi tud is bánni a kedvencével. Baj inkább akkor van, ha valaki az élete valamilyen hiányosságát próbálja kitölteni ilyen rajongással – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.