EUR: 308,70 Ft
CHF: 284,81 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Külföld

A NATO elítéli a törökországi merényleteket

Ceylanpinar, 2015. július 22.
A biztonsági szolgálat tagjai annál az épületnél, ahol kurd fegyveresek agyonlőttek két rendőrt a szíriai határ mellett fekvő Ceylanpinarban 2015. július 22-én. A merényletet a két nappal ezelőtti suruci robbantás miatti megtorlásként hajtották végre, amelyben 32 ember életét vesztette és mintegy százan megsérültek. A rendfenntartók meggyilkolását a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet vállalta magára, közleményükben azt írták, hogy a rendőrök együttműködtek a robbantásért felelős Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel. (MTI/AP/Emrah Gurel)

A NATO erőteljesen elítéli a törökországi terrortámadásokat. Mindenekelőtt ezt tartalmazza az a közös közlemény, amelyet kedden adott ki a NATO-tagállamok nagyköveteinek soron kívüli, török kezdeményezésre összehívott tanácskozását követően az észak-atlanti szövetség legfontosabb döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács.

Törökország a szövetséget életre hívó washingtoni szerződés negyedik cikke alapján kérte a testület összehívását. Ez azt mondja ki, hogy bármely szövetségesnek jogában áll egyeztetést kezdeményezni a többi tagállammal, ha úgy ítéli meg, hogy valamelyik tagország területi egységét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. Ankara az elmúlt napok terrortámadásai miatt kérte az Észak-atlanti Tanács összehívását, ahol a török intézkedésekről is beszámolt.

Múlt hétfőn 32-en haltak meg és több mint százan megsérültek a török-szíriai határ mentén fekvő Suruc városában végrehajtott merényletben. A NATO részvétét fejezi ki a török kormánynak és az áldozatok hozzátartozóinak.

“A terrorizmus közvetlen veszélyt jelent a NATO-tagállamok biztonságára, a nemzetközi stabilitásra és jólétre. Ez a globális fenyegetés nem ismer sem határokat, sem nemzetiséget, sem vallást. Ezzel a kihívással a nemzetközi közösségnek közösen kell megbirkóznia” – húzza alá közleményében az Észak-atlanti Tanács.

A nyilatkozat azt is kimondja, hogy a terrorizmus minden formája és megnyilvánulása tűrhetetlen és megindokolhatatlan, valamint, hogy a szövetség biztonsága “oszthatatlan”, és a NATO erőteljesen szolidáris Törökországgal.

A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára kiemelte, hogy minden szövetséges tagállam részt vesz az Iszlám Állam (IÁ) ellen meghirdetett globális koalícióban, a szervezet pedig támogatja Afganisztánt, Irakot és Jordániát a terrorizmus elleni harcban.

A norvég politikus arra is kitért, hogy a NATO szervezetileg nem vesz részt a Szíria területén kialakítandó biztonsági övezet létrehozásában, az egy török-amerikai kétoldalú megállapodásban szerepel, de ő személy szerint üdvözli, hogy Ankara nagyobb erőfeszítést tesz az IÁ ellen.

Kapcsolódó Cikkek