EUR: 308,22 Ft
CHF: 284,90 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Életmód

A pekingiek mindenkinél tovább élnek

Peking, 2015. április 9.
Egy látogató az 1959-ben kiadott, Peking című fotóskönyv egyik fényképe előtt a Guy Ullens által alapított pekingi Kortárs Művészeti Központban 2015. április 9-én. (MTI/EPA/Ho Hvi Jang)

Rekordmagas a születéskor várható élettartam a kínai fővárosban, állandó lakosai átlagosan 82 évig élnek, a 60 év felettiek száma Pekingben pedig már 3 millió felett van – számolt be a városi egészségfelügyelet adatai nyomán a China Daily című lap szerdán.

A nők életkilátásai itt is jobbak, átlagosan 84 évig élnek, míg a férfiaknál 80 évet mutat a statisztika. Országos összehasonlításban mindkét szám a kiemelkedőek közé tartozik. A szakemberek szerint ennek meghatározó oka az egészségügyi ellátás minőségének javulása.

Tavaly a hivatalosan regisztrált pekingi lakosok 22,6 százalékát adták a 60 év felettiek. Mára a számuk meghaladja a 3 milliót, míg 2013 végén 2,8 millióan voltak.

A rohamosan öregedő Pekingben az elmúlt években tapasztalt népességszaporulat miatt számottevően nőtt a 10 éves és az annál fiatalabb gyerekek száma is, mindez együttesen nagy nyomást jelent a munkaképes korúakra – állapítja meg a jelentés.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint Kínában a születéskor várható élettartam 2012-ben 75 év volt, vagyis hat évvel nőtt meg az 1990-ben várható évek számához viszonyítva. Egy 2013-ban nyilvánosságra hozott kutatás szerint ugyanakkor az ország északi területein a levegőszennyezés okozta betegségek miatt 5,5 évvel rövidül meg az emberek élettartama.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

    Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

    Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

  • Negyven fölött jobb a szex

    Negyven fölött jobb a szex

    Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.