2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb XIV.kerület

A Városliget művészei

A nyáron számos utcai művésszel találkozhatunk jártunkban-keltünkben. A Városligetben az utcazenészek mellett jól megférnek a társművészetek képviselői is.

Utcazenész, Városliget, didzseridu

A didzseridu mestere

 

A gitár mellé lábcsörgővel adja a ritmust a furcsa fúvós hangszeren játszó zenész. Az ausztrál didzseridu állítólag a világ egyik legelső hangszerének tekinthető. Egy, a hangszerről fennmaradt lenyomat ugyanis olyan elméletek tárgyát képezi, melyek szerint a didzseridut negyvenezer évvel ezelőtt is használhatták.  Az ausztrál őslakosok a fáma szerint, az erdőben a szellemeket kérdezik meg, hogy merre keressenek faanyagot, majd megkopogtatják a fákat, és az így keletkező hangból állapítják meg, melyik ág vagy törzs lesz alkalmas hangszernek.


A vár bejáratánál játszó muzsikus hangszerének a neve egyszerűen csak ennyi: hang. Az acélból készült ütőhangszer tetején a hanggödrök kalapáccsal vannak kialakítva. Az először Svájcban készített eszköz több éves kutatás és akusztikus kísérletezések, valamint a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után jött létre.  Hangja a terápiák révén itthon is ismert hangtálakéra emlékeztet.

A HANG nevű hangszer

A hang nevű hangszer

A zenészek mellett festőművészekkel is találkozhattunk a Vajdahunyad várában a nyár folyamán.

Itt akvarell készül

Itt akvarell készül

Kapcsolódó Cikkek