2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb XIV.kerület

A Városliget művészei

A nyáron számos utcai művésszel találkozhatunk jártunkban-keltünkben. A Városligetben az utcazenészek mellett jól megférnek a társművészetek képviselői is.

Utcazenész, Városliget, didzseridu

A didzseridu mestere

 

A gitár mellé lábcsörgővel adja a ritmust a furcsa fúvós hangszeren játszó zenész. Az ausztrál didzseridu állítólag a világ egyik legelső hangszerének tekinthető. Egy, a hangszerről fennmaradt lenyomat ugyanis olyan elméletek tárgyát képezi, melyek szerint a didzseridut negyvenezer évvel ezelőtt is használhatták.  Az ausztrál őslakosok a fáma szerint, az erdőben a szellemeket kérdezik meg, hogy merre keressenek faanyagot, majd megkopogtatják a fákat, és az így keletkező hangból állapítják meg, melyik ág vagy törzs lesz alkalmas hangszernek.


A vár bejáratánál játszó muzsikus hangszerének a neve egyszerűen csak ennyi: hang. Az acélból készült ütőhangszer tetején a hanggödrök kalapáccsal vannak kialakítva. Az először Svájcban készített eszköz több éves kutatás és akusztikus kísérletezések, valamint a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után jött létre.  Hangja a terápiák révén itthon is ismert hangtálakéra emlékeztet.

A HANG nevű hangszer

A hang nevű hangszer

A zenészek mellett festőművészekkel is találkozhattunk a Vajdahunyad várában a nyár folyamán.

Itt akvarell készül

Itt akvarell készül

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.