2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb V.kerület

Árvaházból a Vigadóba

Budapest, 2015. július 20. Érdeklődők a Free-Presszionisták elnevezésű művészeti csoport kiállításának megnyitóján a Pesti Vigadóban 2015. július 20-án. A tárlat négy roma képzőművész, Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán, Borkó Marianna és Kiss Sándor alkotásait mutatja be. MTI Fotó: Máthé Zoltán


MTI Fotó: Máthé Zoltán

Négy roma képzőművész: Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán, Borkó Marianna és Kiss Sándor Free-Presszionisták című kiállítása nyílt a Vigadó épületében. – Ez a kiállítás az utat törő tehetségnek a bizonyítéka, hogy lehet árvaházból, nevelőotthonból, Tiszadobról is magasra jutni – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón arra utalva, hogy a Free-Presszionista csoport gyökerei az 1980-as évekre nyúlnak vissza, amikor három árva fiú és egy lány az intézet falai között alkotni kezdett. Az MTI beszámolója szerint Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a falakon látható művek színvonaluknál és érdekességüknél fogva szervesen kapcsolódnak a Nemzeti Szalon alkotásaihoz. A sokrétű művek sem stilárisan, sem megközelítésben nem hasonlítanak más magyar vagy nem magyar kortárs művekhez – tette hozzá.  A tárlat a Pesti Vigadóban augusztus 23-ig látható.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.