EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Belföld

Az Adóhatóság nyomta le a dinnye árát

dinnye

Nem foglalkozott a pontos mennyiséggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal áru foglalásakor a Budapesti Nagybani Piacon.

Mint azt az adóhatóság július 4-ei közleményében tudatta: “A Nemzeti Adó- és Vámhivatal EKÁER ellenőrzése kapcsán egy magyarországi cég fővárosi raktárában több mint 100 tonna igazolatlan eredetű görögdinnyét találtak a NAV munkatársai.”

A NAV állításával szemben azonban mind az ellenőrzés során, mind pedig az azt követő jegyzőkönyv megállapításai szerint a kapcsolódó okmányok minden hitelességet igazolva alátámasztották a rakomány származását és tulajdonjogát.

A NAV közleménye több ponton elnagyolt, nem helytálló az alábbiak miatt:

A NAV álláspontjával szemben a lefoglaláskor társaságunk okiratokkal (számla, CMR, a kalodákon lévő cimkék) bizonyította, hogy a lefoglalt áru nincs az ő tulajdonában, hanem az a görög eladóé. Okiratokkal bizonyítottuk azt is, hogy a szállítmány raktározás céljából van a birtokunkban (raktározásra szerződés, átvételi elismervény). Ezen okiratokkal és fizikailag felismerhető tényekkel a foglalásban részt vevő ellenőrök mit sem törődtek.

Ezzel szemben az elárverezett áru származását és tulajdonjogát a határon már ellenőrzött papírokkal, valamint a helyben történt növény-egészségügyi bizonyítvánnyal is igazoltuk.

Ezen eljárás álláspontunk szerint jogsértő és emiatt kifogással is éltünk.

A lefoglalt áru a fentiek miatt semmiképpen sem minősül azonosítatlan eredetűnek.

A dinnyét a hatóság nem volt hajlandó megmérni a cég kifejezett kérésére sem, és az eljárás során készült jegyzőkönyvben sem jelezhette észrevételeit a cég képviselője. Az EKÁER rendszerben kötelező pontosan megadni a mennyiségeket (innen tudjuk, hogy az elkobzott görögdinnye pontos súlya 111690 kg volt), a hatóság ezzel szemben nem foglalkozott a pontos értékekkel és mennyiséggel. Azzal viszont igen, hogy a 15 millió forint értékű görögdinnyét mindössze 4 millió 40 ezer forintért adja el az egyik legnagyobb magyar üzletláncnak mint gyorsan romló árut.

Fontos megjegyezni, hogy a görögdinnye NAV által megállapított árverezési ára mind a magyar dinnyetermelőkre, mind a kereskedelemre veszélyes: a magyar üzletlánc 99 forintos fogyasztói áron értékesítette a görögdinnyét, miközben máshol 178-198 forintért cserélt gazdát.

Más esetekben, amikor ismeretlen eredetű árut foglal le a hatóság, annak megsemmisítése a hivatalos eljárás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében kiemelt esetben ehelyett a görögdinnyét szinte féláron egy üzletláncnak adták el.

Mint arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igyekezett felhívni a figyelmet:

“A tompai határátkelőnél ellenőriztek egy Görögországból érkezett gyümölcsszállítmányt, amelynek címzettje egy németországi, átvevője pedig egy magyarországi vállalkozás volt. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a magyar és a német cég ügyvezetője ugyanaz a személy.”

A magyarországi viszonyok miatt sajnos a külföldi termelők nem szívesen adnak árut Magyarországra, csak előre fizetéssel. A német cégeket a külföldi partnerek biztonságosabbnak, utólagos elszámolási problémáktól mentesnek tekintik. A két cég nem kereskedik egymással, a magyar cég kizárólag a piacon (Nagybani Piacon) tevékenykedik, kisebb-nagyobb magyar üzletekbe, üzletláncokba szállít friss zöldséget, gyümölcsöt. A beszállítások eredményeként tett szert a magyar cég adótartozásra is: az egyik kisebb üzletlánc január óta tartozik a cégnek 24 millió forinttal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Őrizetbe vették a bicskei gyermekotthon igazgatóját

  Őrizetbe vették a bicskei gyermekotthon igazgatóját

  A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vett pénteken egy bicskei férfit, aki ellen szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése miatt indítottak eljárást – közölte szombaton honlapján a rendőrség.

 • Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Nekiesett a 12-es villamos oldalának egy nő a főváros IV. kerületében lévő István úton pénteken – erősítette meg az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI értesülését.

 • Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. A párt lassan másfél évtizede ápolja a kapcsolatokat Iránnal, Vonáék még választási megfigyelőket is hoztak volna onnan Budapestre – írja az Origo.