EUR: 319,23 Ft
CHF: 274,79 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

Az Adóhatóság nyomta le a dinnye árát

Nem foglalkozott a pontos mennyiséggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal áru foglalásakor a Budapesti Nagybani Piacon.

Mint azt az adóhatóság július 4-ei közleményében tudatta: “A Nemzeti Adó- és Vámhivatal EKÁER ellenőrzése kapcsán egy magyarországi cég fővárosi raktárában több mint 100 tonna igazolatlan eredetű görögdinnyét találtak a NAV munkatársai.”

A NAV állításával szemben azonban mind az ellenőrzés során, mind pedig az azt követő jegyzőkönyv megállapításai szerint a kapcsolódó okmányok minden hitelességet igazolva alátámasztották a rakomány származását és tulajdonjogát.


A NAV közleménye több ponton elnagyolt, nem helytálló az alábbiak miatt:

A NAV álláspontjával szemben a lefoglaláskor társaságunk okiratokkal (számla, CMR, a kalodákon lévő cimkék) bizonyította, hogy a lefoglalt áru nincs az ő tulajdonában, hanem az a görög eladóé. Okiratokkal bizonyítottuk azt is, hogy a szállítmány raktározás céljából van a birtokunkban (raktározásra szerződés, átvételi elismervény). Ezen okiratokkal és fizikailag felismerhető tényekkel a foglalásban részt vevő ellenőrök mit sem törődtek.


Ezzel szemben az elárverezett áru származását és tulajdonjogát a határon már ellenőrzött papírokkal, valamint a helyben történt növény-egészségügyi bizonyítvánnyal is igazoltuk.

Ezen eljárás álláspontunk szerint jogsértő és emiatt kifogással is éltünk.

A lefoglalt áru a fentiek miatt semmiképpen sem minősül azonosítatlan eredetűnek.

A dinnyét a hatóság nem volt hajlandó megmérni a cég kifejezett kérésére sem, és az eljárás során készült jegyzőkönyvben sem jelezhette észrevételeit a cég képviselője. Az EKÁER rendszerben kötelező pontosan megadni a mennyiségeket (innen tudjuk, hogy az elkobzott görögdinnye pontos súlya 111690 kg volt), a hatóság ezzel szemben nem foglalkozott a pontos értékekkel és mennyiséggel. Azzal viszont igen, hogy a 15 millió forint értékű görögdinnyét mindössze 4 millió 40 ezer forintért adja el az egyik legnagyobb magyar üzletláncnak mint gyorsan romló árut.

Fontos megjegyezni, hogy a görögdinnye NAV által megállapított árverezési ára mind a magyar dinnyetermelőkre, mind a kereskedelemre veszélyes: a magyar üzletlánc 99 forintos fogyasztói áron értékesítette a görögdinnyét, miközben máshol 178-198 forintért cserélt gazdát.

Más esetekben, amikor ismeretlen eredetű árut foglal le a hatóság, annak megsemmisítése a hivatalos eljárás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében kiemelt esetben ehelyett a görögdinnyét szinte féláron egy üzletláncnak adták el.

Mint arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igyekezett felhívni a figyelmet:

“A tompai határátkelőnél ellenőriztek egy Görögországból érkezett gyümölcsszállítmányt, amelynek címzettje egy németországi, átvevője pedig egy magyarországi vállalkozás volt. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a magyar és a német cég ügyvezetője ugyanaz a személy.”

A magyarországi viszonyok miatt sajnos a külföldi termelők nem szívesen adnak árut Magyarországra, csak előre fizetéssel. A német cégeket a külföldi partnerek biztonságosabbnak, utólagos elszámolási problémáktól mentesnek tekintik. A két cég nem kereskedik egymással, a magyar cég kizárólag a piacon (Nagybani Piacon) tevékenykedik, kisebb-nagyobb magyar üzletekbe, üzletláncokba szállít friss zöldséget, gyümölcsöt. A beszállítások eredményeként tett szert a magyar cég adótartozásra is: az egyik kisebb üzletlánc január óta tartozik a cégnek 24 millió forinttal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.

 • Feje tetejére fordították a pizzát

  Feje tetejére fordították a pizzát

  Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a “deep dish” vagyis mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett “pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.

 • Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Életében először ül repülőre a magyar lottómilliomos. Habár Andraschek László 2013-ban 636 milliót nyert a Skandináv lottón még soha nem ült utazott repülőn, de hatvanadik születésnapján egy Kanadába szóló jeggyel lepi meg felesége Anikó.