EUR: 308,52 Ft
CHF: 285,20 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Külföld

Balesetet szenvedett a Google robotautója

2014. május 28.
A Google amerikai informatikai óriáscég által 2014. május 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli kép a vállalat saját fejlesztésű, önmagát vezető autójának korai verziójáról. A jármű minden emberi beavatkozás nélkül vezeti magát, nincs benne kormány, gáz és fékpedál. A kezelőfelülete mindössze egy navigációs képernyőből, valamint egy start és egy stopgombból áll. (MTI/EPA/Google)

Első alkalommal volt részese személyi sérüléssel járó közúti balesetnek a Google vezető nélküli autója.

Az internetóriás csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy apró, kétüléses robotkocsijainak egyikébe hátulról belement egy másik autó a kaliforniai Mountain View-ban lévő irodája környékén, és a robotautóban ülő három ember kisebb nyakrándulást szenvedett.

A cég szerint a robotkocsi egy útkereszteződés közelében állt, amikor a másik jármű nagyjából 27 kilométer per órás sebességgel belehajtott. A fedélzeti érzékelők szerint a másik autó nem fékezett. A baleset július 1-jén történt, és az utasokat nem sokkal később már ki is engedték a kórházból.

A vállalat június végén jelentette be, hogy már élesben teszteli legújabb robotautóit a kaliforniai Szilícium-völgyben lévő főhadiszállása környékén. Az új modelleket úgy tervezték, hogy kormánykerék és fékpedál nélkül működjenek, ugyanakkor az első éles teszteken – a kaliforniai törvényeknek megfelelően – még felszerelik ezekkel az autókat, és biztonsági sofőr is ül bennük.

A Google robotautói 14 kisebb baleset részesei voltak az elmúlt hat évben.

Kapcsolódó Cikkek