2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XVI.kerület

Bosszantó kertvárosi vendég

vakondA kertvárosiak életét gyakran megkeseríti a vakond. Mit tehetünk, ha a gondosan megművelt kertben megjelenik a vakondtúrás? A vakond hasznos állat, megeszi az ormányosbogár, a cserebogár és a lószúnyog lárváit, ezzel tartja egészségesen a termőtalajt és a földet. Ráadásul védett faj, vagyis irtása szigorúan tilos.  A vakondtúrásokat azonban kertészként gyakran nem kedveljük. Három hasznos tipp, hogyan szabadulhatunk meg mégis tőle:

1. Helyezzünk el egy kellemetlen szagforrást – például romlott tejet, kutyaszőrt, szárított borsmentát, fokhagymagerezdeket vagy bodzaleveleket – közvetlenül az alagútba.


2. Jó megoldás lehet a hanghullámok használata. Vegyünk egy üres üvegpalackot, és ássuk be ferdén a földbe. A szél fütyülése zavarja a vakondot.

3.  A  rutinos kertépítők egy  erős műanyagháló segítségével leválasztják azokat a kerti felületeket, amelyeket védeni szeretnének. A vakondhálót általában az altalajra fektetik, amelyre minimum 10 centiméteres humusz kerül. Az átfedésben lefektetett hálón a vakond évek múlva sem tud átásni.

Ha mindez nem vezet eredményre, mert nagyon makacs vakonddal van dolgunk, akkor hívjunk szakértőt, aki élvefogó csapdát telepít.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.