EUR: 317,68 Ft
CHF: 270,28 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Életmód

Csak megtűrik a kutyát a szállodák

A nyaralásra való megfelelő szállás megtalálása korántsem egyszerű. Különösen igaz ez akkor, ha a családnak van egy kutyája is. Pedig sokan szeretnének házi kedvencükkel együtt pihenni.

– Azt tapasztaljuk, hogy a szállodák egyre befogadóbbak, meglátták a lehetőséget, hiszen így tudják bővíteni vendégkörüket  – mondta a Lokálnak Hosszú Noémi, az utazzkutyaddal.hu üzemeltetője és szerkesztője. – Viszont még mindig problémát jelent, hogy nagyon kevés olyan hely van az országban, ahol fürdetni is lehet a kutyákat. Olyan pedig még kevesebb, ahol közös fürdési lehetőség van. A kutyás kultúra fejlődik itthon, de nagyon lassan.


A legkedveltebb magyarországi nyaralóhely a Balaton, ám Hosszú Noémi elmondása szerint itt a legnehezebb a kutyások helyzete. – Bár a Balaton körül is egyre több az olyan szállás, ahova beengedik a kutyákat, a kempingekbe például még mindig tilos bevinni őket. Ennek igen egyszerű oka van: a kemping üzemeltetői kerülik a konfliktushelyzetet, hiszen a Balatonban tilos kutyát fürdetni. Pontosabban kormányrendelet szabályozza, hogy az északi parttól 500 méterre, míg a déli parttól ezer méterre be lehet engedni a kutyát a tóba, ha elszállítja valaki őket odáig csónakban, de azt gondolom, ez szinte megvalósíthatatlan.

lokal_story

A kutyáknak is jár a kényeztetés

Az egyik módja a kutyákkal való pihenésnek a különböző fajtamentő csoportok által szervezett túrák és programok. Ilyen csoport a vizslamentők, akik havonta szerveznek vizslatúrát, sőt, egész hétvégi programokat is, amelyekre nem csak vizslákat és gazdáikat, hanem bármilyen más kutyát is várnak. Legutóbb a siroki vár tövében töltöttek el egy túrással kibővített hétvégét.


– Egyáltalán nem egyszerű kutyával nyaralni menni – mondta lapunknak Takács Orsolya, aki egész családjával vesz részt a vizslatúrákon. – A legtöbb helyen a szállásadók nem szeretik, ha kutyával megy valaki. Igaz, az a legjobb, ha ezt megmondják előre, de sajnos van olyan is, hogy megtűrik a kutyát azért, hogy jöjjön a vendég is. Ebből pedig szinte mindig gond van. Legutóbb például a házigazda szólt, hogy este már ne engedjem ki a kutyát az udvarra, mert a kerítés egyik oldalába áram van vezetve, amit bekapcsol. Persze, számos pozitív példát is lehetne említeni. Ceglédbercelen például van egy szálloda, amelynek földszintjét kizárólag kutyás vendégeknek adják ki. A hozzáállás valószínűleg nem véletlen, hiszen a tulajdonos is nagy kutyabarát – tette hozzá Takács Orsolya.

Kapcsolódó Cikkek