EUR: 307,40 Ft
CHF: 283,36 Ft
2016. október 20., csütörtök
Vendel

Program

Csillagászpalánták, figyelem!

Stockholm, 2015. március 20. Óriásteleszkópon át nézik érdeklődők a részleges napfogyatkozást Stockholmban 2015. március 20-án. A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. (MTI/EPA/Nora Lorek)

Háromfős csapatokat várnak (MTI/EPA/Nora Lorek)

Csillagász pályázatot hirdetett középiskolásoknak Határ a csillagos ég címmel a Magyar Tudományos Akadémia a fény nemzetközi éve alkalmából. A versenyen magyarországi, vagy határon túli magyar nemzetiségű, 14-18 év közötti középiskolás diákok vehetnek részt, a háromfős csapatok Piszkés-tetőn, az ország legnagyobb csillagvizsgálójában végezhetnek távcsöves megfigyeléseket – adta hírül az MTI. A diákok valódi tudományos munkát végezve ismerhetik meg a 21. századi csillagászati megfigyelési technikákat, a modern berendezések használatát, részt vehetnek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, valamint asztronómiai felvételek utólagos feldolgozásában.

Fizikai-matematikai ismereteik mellett számítástechnikai és idegen nyelvi tudásukat is kamatoztathatják. Az első három helyezett csapat októberben 1-1 óra távcsőidőt kap a Piszkés-tetői obszervatóriumban, hogy elkészülhessenek a megpályázott képek. Az I. helyezett csapat egy felkészítő tanárral együtt ellátogathat a csillagvizsgálóba, ahol csillagász segítségével személyesen is részt vehetnek a megfigyelésben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Koncertbarát igazgató

    Flaisz Gergő 2015 nyarán vette át a Keresztúri Dezső VMK és mellette számos művelődési központ, mint például a Városi Hangverseny Terem, ahogy Zegen ismerik, a Zsinagóga, az Apáczai, szóval összesen hat helyszín, intézmény vezetését Zalaegerszegen.

  • Hétvégén startol a Hacktivity

    Hétvégén startol a Hacktivity

    Összesen 27 előadás és hét workshoptéma várja a résztvevőket, de lesz hardverhackelés és lockpicking is az október 21–22-én 13.