EUR: 318,25 Ft
CHF: 271,00 Ft
2018. május 21., hétfő
Konstantin

Program

Csillagászpalánták, figyelem!

Stockholm, 2015. március 20. Óriásteleszkópon át nézik érdeklődők a részleges napfogyatkozást Stockholmban 2015. március 20-án. A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. (MTI/EPA/Nora Lorek)

Háromfős csapatokat várnak (MTI/EPA/Nora Lorek)

Csillagász pályázatot hirdetett középiskolásoknak Határ a csillagos ég címmel a Magyar Tudományos Akadémia a fény nemzetközi éve alkalmából. A versenyen magyarországi, vagy határon túli magyar nemzetiségű, 14-18 év közötti középiskolás diákok vehetnek részt, a háromfős csapatok Piszkés-tetőn, az ország legnagyobb csillagvizsgálójában végezhetnek távcsöves megfigyeléseket – adta hírül az MTI. A diákok valódi tudományos munkát végezve ismerhetik meg a 21. századi csillagászati megfigyelési technikákat, a modern berendezések használatát, részt vehetnek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, valamint asztronómiai felvételek utólagos feldolgozásában.

Fizikai-matematikai ismereteik mellett számítástechnikai és idegen nyelvi tudásukat is kamatoztathatják. Az első három helyezett csapat októberben 1-1 óra távcsőidőt kap a Piszkés-tetői obszervatóriumban, hogy elkészülhessenek a megpályázott képek. Az I. helyezett csapat egy felkészítő tanárral együtt ellátogathat a csillagvizsgálóba, ahol csillagász segítségével személyesen is részt vehetnek a megfigyelésben.


Kapcsolódó Cikkek

  • Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

    Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

    Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

  • Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleken

    Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleken

    A második világháború füleki eseményeit, a gésák és a szamurájok mindennapi életét is megismerhetik a látogatók a Múzeumok és galériák éjszakáján a szlovákiai Füleken szombaton; ezen a napon új díszkaput kap a vár, és megnyitják a légoltalmi óvóhelyeket is – erről sajtóközleményben tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum.