2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Belföld

Csillagvizsgáló az erdő közepén

Zselickisfalud, 2015. július 22. Vendégek a Zselici Csillagpark planetáriumában Zselickisfalud közelében, átadásának napján 2015. július 22-én. Az uniós támogatással, 670 millió forintból megépült kardosfai turisztikai komplexumban a multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztató terem, kiállítótér, a távcsöves megfigyelést szolgáló távcsőkupola, valamint egy 25 méter magas kilátó. A csillagnéző éjszakai túrákhoz ösvényeket és információs pontokat is kialakítottak. MTI Fotó: Varga György

A multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium is
MTI Fotó: Varga György

Átadták a Zselici Csillagparkot a Somogy megyei Kardosfán. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint új értékkel gazdagodott a magyar vidék, ami idevonzza a belföldi és a külföldi látogatókat is.

– Világszerte is kiemelkedő érték, hogy van egy olyan pont Magyarországon, egy 8 ezer hektáros erdő közepén, ahol viszonylag kevés a civilizációs szennyezés, generációk által megőrizve háborítatlan a környezet – mondta a földművelésügyi miniszter, majd hozzá fűzte: ez tette lehetővé a komplexum kialakítását. Közölte: bízik abban, hogy ez a program erősíti az állami erdészetek elmúlt 5 évben elvégzett munkáját, melynek során több mint 5,7 milliárd forint értékben elkészült 50 kilátó, 16 új szálláshely, 9 erdei iskola, 35 tanösvény és 3 új erdei vasutat is átadtak. Megjegyezte: ezek a beruházások nem csak élményt nyújtanak, de egyúttal hozzásegítenek a vidéki élet megismeréséhez.


Zselickisfalud, 2015. július 22. Vendégek a Zselici Csillagpark megnyitóján Zselickisfalud közelében 2015. július 22-én. Az uniós támogatással, 670 millió forintból megépült kardosfai turisztikai komplexumban a multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztató terem, kiállítótér, a távcsöves megfigyelést szolgáló távcsőkupola, valamint egy 25 méter magas kilátó. A csillagnéző éjszakai túrákhoz ösvényeket és információs pontokat is kialakítottak. MTI Fotó: Varga György

A Csillagpark megnyitója
MTI Fotó: Varga György

Kapcsolódó Cikkek

 • Lenyúlta a taxis a 380 éves hegedűt

  Lenyúlta a taxis a 380 éves hegedűt

  Egy norvég férfi tett feljelentést, miután egy budapesti taxis meglépett a több száz éves hegedűjével. A zenész az egyenruhásoknak elmondta, hogy szó sincs arról, hogy otthagyta volna az értékes hangszert, ugyanis arra kérte a sofőrt, hogy várja meg, míg elintéz valamit.

 • 30 százalékkal nőhetnek a bérek

  30 százalékkal nőhetnek a bérek

  Vajon mi lehet a jelenlegi magyar gazdaságpolitika sikerének kulcsa? Miben működik másként az Orbán-kormány, mint elődei. György László: Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója című legújabb kötete ezekre az érdekes kérdésekre is választ ad.

 • Soros kottájából játszik az LMP

  Soros kottájából játszik az LMP

  A Lehet Más a Politika a korábbinál sokkal vehemensebben, agresszívabban támadja a Fidesz-kormányt, miközben Soros György bevándorláspárti tőzsdespekuláns hazai tevékenységének kommentálásától tartózkodnak – írja az origo.