EUR: 319,10 Ft
CHF: 275,33 Ft
2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Egyéb XV.kerület

Édes múltidézés a csokibirodalomban

Akárcsak Willy Wonkánál a Charlie és a csokigyár című filmben, az árpádföldi, csendes kis utcában lassan, titokzatosan nyílik az csokoládé palota kapuja, hogy aztán a látogató előtt feltáruljon a csodabirodalom.

Csoki múzeum     (Fotó: Máté Krisztián)

Csengetés után nyílik a kapu a varázslatos csokibirodalomba (Fotó: Máté Krisztián)

Az egykori grófi vadászbirtok udvarán hatalmas méretű muzsikus szobrok, és kedves kis figurák fogadják a belépőket – és persze a Wágner kúria tulajdonosa, a Csokoládé Múzeum megálmodója, Farkas Elemér.


– Ha tíz embert megkérdezünk, hogy szereti-e a csokit, kilenc azonnal rávágja, hogy igen. A tizedik, aki nemet mond, az pedig hazudik – kezdte a tárlatvezetést Farkas Elemér, aki több mint húsz éve foglalkozik csokoládéval. A Csokoládé Múzeumban a delikát történelmének egy apró szegletébe is bepillanthatunk, hiszen a kiállított tárgyak között találhatunk édességboltos mérleget, bonbonos dobozkákat, számos ipari és konyhai kávédarálót, csokiöntő formákat. Ahogy körbenézünk itt, megelevenedik a múlt.

Megtudhatjuk, hogy az első Macskanyelvet 1928-ban készítette Zserbó Erik. A ma is népszerű csoki sikere a csokoládé formájában rejlik, az alapötletet pedig egy francia keksz adta. Az első szilárd állagú csokoládét pedig pontosan 100 évvel a Macskanyelv előtt készítették. Az egyik vitrinben a Stühmer 1936-ban szabadalmaztatott, különös csomagolású csokibábui állnak. Ezeket a figurákat viasszal vonták be, és azt kellett lekapargatni, hogy előbújjon a csokoládé.


Csoki múzeum     (Fotó: Máté Krisztián)

Ez a praktikus kínálóval felszerelt doboz 11864-ből származik(Fotó: Máté Krisztián)

A csokitúrán résztvevők a múzeum mozitermében, egy dokumentumfilm segítségével követhetik nyomon a csokoládé születésének történetét, miközben csokoládékóstoló zajlik. A film után pedig kezükbe vehetik a hatalmas méretű, színes kakaótermést, megszagolhatják a kakaóbabot és feltehetik a kérdéseiket a túravezetőnek.

– A relikviák, különös csokidobozok, eszközök egy részét a látogatóinktól kaptuk, amit csokijegyre, vagy pénzre cseréltünk – árulta el a Lokálnak Farkas Elemér, akitől azt is megtudtuk, hogy ő csokiszakértőként csakis az étcsokit szereti, és minden új terméket megkóstol, ami megjelenik a piacon.

 

 

 

 

Csoki múzeum     (Fotó: Máté Krisztián)

Így nézett ki az első macskanyelves doboz (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek