EUR: 308,68 Ft
CHF: 285,19 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Életmód

Egy leheletnyi rúzstörténelem

rúzs1Ajakszínezőt már az 5000 évvel ezelőtti Mezopotámiában is használtak, ahol féldrágaköveket zúztak porrá, és ezekkel festették az ajkakat. Az egyiptomiak hennával, valamint mérgező jód- és brómtartalmú algakivonattal színezték a szájukat. Az iszlám reneszánsz idején, 1000 körül, az andalúz arab tudós, Abu al-Kaszim al-Zahravi alkotta meg az első, tömör, rúd formájú, illatosított rúzst. Európában a 16. században, I. Erzsébet angol királynő ideje alatt vált népszerűvé, aki maga is előszeretettel festette vérvörösre ajkait.

Később azonban a rúzst és a sminket az ördög eszközének kiáltották ki, sőt, 1770-ben az angol bíróság elítélte azokat a nőket, akik sminket használva csábítják el a férfiakat. A rúzst még az 1800-as években is a prostituáltak és a színészek eszközének tulajdonították. 1927-ben egy francia vegyész, Paul Baudecroux tartós, “csókálló” rúzst alkotott “Rouge Baiser” néven, amelyet azonban később betiltottak, mivel nem lehetett eltávolítani az ajkakról. A rúzs a második világháború idején, jórészt a hollywoodi filmeknek köszönhetően vált igazán népszerűvé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.