2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb VI.kerület

Eladnák a leégett tetőteret

Kodály köröndön leégett palota

Egy év elteltével így néz ki az épület

2014. július 15-én kigyulladt és teljesen megsemmisült a tűzben az 1882–1884-ben felépült, a Kodály körönd 2. (Andrássy út 83-85.) szám alatti műemlék ház tetőszerkezete és harmadik emelete. Azóta egy év telt el és a jelenlegi állapotról közleményt adott ki a ház lakóközössége.

“Küzdelmes év áll mögöttünk: sokan többször is költöztünk, kormos-penészes bútorokat mostunk, rendőrségre, ügyvédekhez jártunk, kerestük, keressük a megoldás útját. Megtörtént a romok eltakarítása, mindenkinek van hol laknia, és kaptunk egy védőtetőt is, amely átmenetileg védi az épület megmaradt részeit a további gyors leromlástól. Bár hűségesen fizette a társasház a magas éves biztosítást, az MKB Biztosító építési tevékenység okozta tűzre hivatkozva nem kíván fizetni, a rendőrség jelenleg is nyomoz, a kormányhivatal viszont már a tűz után nem sokkal kötelezte a tulajdonosokat, hogy három éven belül építsék vissza a műemlék épület tetejét.” – áll a közleményben.


A ház lakói pályázati támogatással hamarosan hozzákezdenek a közművek helyreállításához, és arra is felkészültek, hogy a biztosítóval szemben peres úton érvényesítsék követeléseiket.

“A leggyorsabb és legbiztosabb megoldást a korábban megkezdett és évekkel ezelőtt abbahagyott tetőtér-beépítés megvalósítása jelenti, a közös padlásterünk értékesítésével. Meglepetten tapasztaltuk az élénk befektetői érdeklődést… Az eredményes megvalósítás azonban az összes tulajdonos – beleértve az önkormányzatot és a korábbi károk kialakulásában főszerepet játszó beruházó felszámolóbiztosát – egységes fellépését igényli. Részünkről a szándék megvan, mindent megteszünk a siker érdekében, és reméljük, hogy az épület ismét az Andrássy út és a Kodály körönd díszévé válik.”


andrassypalotalang_05_langlovagok_hu

Hatalmas lángokkal égett a ház fotó:langlovagok.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.