EUR: 317,98 Ft
CHF: 271,90 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Évtizedes melegrekordok dőltek meg, de jön az ítéletidő

Több magyarországi melegrekord is megdőlt kedden: Békéssámsonban volt a legmelegebb, ott 38,7 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, de a fővárosban is mértek 37 fok feletti értékeket. Szerdán heves zivatarral érkezik a hőséget követő enyhülés – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében, kiemelve: helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések, illetve intenzív, nagyméretű jégeső, továbbá felhőszakadás is várható.

Velence, 2015. július 7. Strandolók a Velencei-tó partján naplementekor a Velence Korzó és Szabadstrandon 2015. július 6-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Budapesten már keddre virradóra megdőlt a legmagasabb fővárosi minimumhőmérsékleti rekord. Ezen a napon, mostanáig 1957-ben volt a legmelegebb, akkor 23,7 fokot mértek, most 24,6 fok volt. Ez megegyezik a július 7-i országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekorddal, amelyet ugyancsak 1957-ben, Badacsonytomajon rögzítettek.


Az ezen a napon a fővárosban mért legmagasabb hőmérsékleti rekord mostanáig 35,5 fok volt, amelyet 2012-ben mértek. Ehhez képest csaknem 2 fokkal melegebb volt most Újpesten, az új fővárosi rekord 37,3 fok lett.

Az országos napi melegrekord is csaknem 1 fokkal meghaladja az 1957-es 37,8 fokot. Békéssámsonban 38,7 fokig emelkedett a hőmérséklet.


Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 20-26 fok között alakul, de északkeleten, keleten helyenként ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 34-39, északnyugaton 29-34 fok között valószínű. Várhatóan szerdán napközben zivatarok kíséretében érkezik egy hidegfront, amelynek hatására mindenhol mérséklődik a meleg.

Óriási vihar közeleg

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője azt írta: az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy ha az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadja riasztásait, viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A tavakra szóló viharjelzéseket vegyék komolyan a fürdőzők, valamint a vízi sportok kedvelői is. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait – fejtették ki.

Az otthonukban tartózkodóktól azt kérik, hogy riasztás esetén áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.

Emlékeztettek továbbá, hogy erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, “ne közelítse meg, értesítse a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon” – szögezte le az OKF.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: kedden késő délután és este az Alpokaljára délnyugat felől – kis eséllyel – besodródhat egy-egy zivatar. Majd szerdán napközben északnyugat felől délkelet felé helyeződve erős hidegfront lép az ország légterébe, amely késő estére eléri a Tiszántúlt. A front előtt, illetve a fronton zivatarok alakulnak ki. Heves zivatarokra is számítani kell, amelyet károkozó szélroham, nagyméretű jég kísérhet, s helyenként felhőszakadás is lehet.

Ezzel együtt szerdán napközben még a Dunántúl északnyugati felén 24-26, másutt még 26-31 Celsius-fok közötti középhőmérséklet valószínű. Szerda estére, késő estére a délkeleti tájakra is megérkezik a hidegfront, amely ott is véget vet a hőségnek – írta meteorológiai szolgálat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Teherautó ütközött kisbusszal, kilencen meghaltak

  Teherautó ütközött kisbusszal, kilencen meghaltak

  Kilenc ember halt meg a Ceglédbercel közelében kedden délután történt közúti balesetben, valamennyien egy román rendszámú kisbuszban utaztak – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője este az MTI-vel.

 • Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

  Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

  Leginkább Milos Zeman cseh államfőben bíznak a csehek, de Orbán Viktor magyar kormányfő is az élmezőnyben van – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy tucatnyi, a cseh, a közép-európai, illetve a világpolitikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

 • Elkezdődött a cseresznyeszezon

  Elkezdődött a cseresznyeszezon

  A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.