EUR: 308,40 Ft
CHF: 285,19 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Életmód

Ezért váltja színét a kaméleon

chameleon-384964_1280

A színükkel üzennek egymásnak

A kaméleonok színváltásával kapcsolatban nagyon sok tévhit kering, ehhez pedig vastagon hozzájárulnak azok a filmek és fotók, amelyek erősen eltúlozva mutatják be a jelenséget. Az biztos, hogy hiába rakjuk pöttyös terítőre, nem fogja annak mintázatát felvenni, ezek a felvételek és fotók csupán számítógépes kreációk. A másik óriási tévhit, hogy a kaméleon a rejtőzködés miatt veszi fel környezete színét és mintázatát, pedig ez inkább a kommunikációjuk része: a hímek és a nőstények színváltással üzennek egymásnak. Sokáig Milne-Edwards zoológus teóriája volt az elfogadott, aki szerint a kaméleon mélyebb és felszíni bőrrétegeiben három különböző pigment van, és ezek különböző koncentrációja révén jönnek létre a különböző színek, melyek a kaméleon bőrén láthatók.

A Genfi Egyetem kutatói azonban most azt állítják, hogy a színeket nem a bőr pigmentsejtjeinek változása okozza. Szerintük az állat bőre alatt lévő guanin alapú nanokristályrács a titok nyitja.
A kutatók rájöttek, hogy az állat színe és a bőrének feszessége közti összefüggés a kulcs, a kaméleon az utóbbi változtatásával befolyásolja a bőrében lévő, az állatra eső fényt megszűrő és visszatükröző kristályok formáját, ezáltal tudja alakítani, hogy épp milyen színű legyen a bőre. A szakemberek ráadásul találtak egy olyan réteget is az állatok bőre alatt, ami a mérések alapján visszaveri a közeli infravörös sugarakat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

    Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

    Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

  • Negyven fölött jobb a szex

    Negyven fölött jobb a szex

    Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.