EUR: 318,44 Ft
CHF: 273,50 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb XXI.kerület

Felkavaró túra a bunkerben

Csepel Művek Bunker túra ( Fotó: Sáfár Tibor )


( Fotó: Sáfár Tibor )

Több mint 150 óvóhely van a Csepel Művek területén, a 2-es számú a közelmúltban látogathatóvá vált. Somogyi Levente ötletgazda nem csak berendezte korhűen a helyet, és 4 órán keresztül sorolja az információkat, de megszólaltat olyanokat is, akik átélték a bombázásokat, és mélynyomó ládák segítségével a látogatókkal is megtapasztaltatja, milyen érzés remegő falak között ülni.

Somogyi Levente az érettségi után idegenvezetői szakképzést szerzett. Közben aktívan biciklizett, és a Csepel Művek területén lévő kerékpár boltba ment be vásárolni. Így kezdődik a történet. Ahogy mesélte, 2010-ben elkezdett kimenni rendszeresen, mert érezte, ott túrát kell csinálni, annyi az érdekesség. Sok munkával, teljesen egyedül berendezte a kétszintes, 200 négyzetméteres helyet, hogy minél többet megmutathasson a korszakból. Kezdetben 1 órás volt a program, ma már 4, egy percnyi üresjárat sincs benne.


– Leginkább fiatalok jönnek, 25-45 éves közöttiek.  Ennek egyik oka, hogy a promóciónk az interneten megy, másrészről, akiknek van személyes tapasztalata óvóhelyekről, légópincékről, nem szívesen gondolnak vissza erre az időszakra – mondta a Lokálnak Levente, hozzátéve, tapasztalata szerint az idősebb korosztály azt gondolja, ebben a témában újat nem lehet nekik mondani. Pedig lehet.

Csepel Művek Bunker túra ( Fotó: Sáfár Tibor )


( Fotó: Sáfár Tibor )

Csepel Művek Bunker túra ( Fotó: Sáfár Tibor )


( Fotó: Sáfár Tibor )

– A mi túránk a valaha volt legnagyobb magyar hadianyaggyár légoltalmi világát mutatja be. Itt Csepelen a II. világháború után pár évig csak papíron léteztek az óvóhelyek, de nem őrizték őket, és a lakosság teljesen kifosztotta az épületeket. Az 50-60-as években érdemi dolog az óvóhelyeken nem igazán történt. Karbantartották őket és voltak néha légógyakorlatok. Az épületet 2013-ig óvóhelyként tartotta számon a katasztrófavédelem.


Ma már múzeum, amelynek látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. Azt, hogy mi minden látható és hallható ott, nem lehet felsorolni, meg kell tapasztalni, át kell élni. Ezt Somogyi Levente is nagyon fontosnak tartja.

– Sok résztvevő mondja a túra végén, hogy most már sok mindenről másként gondolkodik, de nem egyszer láttam síró embert is, amikor egy 96 éves bácsival készített videóinterjút vetítünk le. Mindenkit megérint, amikor „kézzelfoghatóvá válik”, hogy mit jelentett a bombázás a polgári lakosság számára. Végig lehet gondolni, hogy a dolgozók teljes biztonságban ültek a vastag falak mögött, rázkódott a bunker és ők a családjukra gondoltak, akik kint voltak valamerre, és akkor Csepel területén nem voltak igazi óvóhelyek kiépítve – mesélte a túravezető. A bunkertúra szórakozás, kaland és tanulás egyben, mely mindenkit elgondolkodtat és megérint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.