EUR: 308,69 Ft
CHF: 285,03 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb IX.kerület

Felszentelték a szárnyasoltárt

Haller téri templomban felavattak egy új szárnyasoltárt ( Fotó: Sáfár Tibor )

Az alkotó a misztikusságot emlegette szárnyasoltárával kapcsolatban
( Fotó: Sáfár Tibor )

Ünnepi szentmise keretében felszentelték a Haller téri Páli Szent Vince templom új szárnyasoltárát. A plébánia három évvel ezelőtt pályázatot hirdetett a templom kereszthajójában elhelyezendő vallási témájú mű megalkotására. A győztes Dinyés László lett szárnyasoltár tervével, melynek egyik oldala az Isteni Irgalmasság témáját jeleníti meg, a másik pedig Jézus keresztre feszítését és feltámadását mutatja be. Az ünnepi szentmisén Székely János segédpüspök részletesen beszélt az alkotásról.

– Az új szárnyasoltár, amelyet megáldunk, a szenvedő Krisztust ábrázolja, de olyan módon, hogy ragyog rajta a föltámadás győzelme. Bíbor palástban van, a régi római császárok díszruhájában, töviskoronával. Krisztus győz a szenvedés és a halál fölött, a halálakor a sziklák megrepednek, a halottak föltámadnak. A szikla alján látjuk Ádám koponyáját, ami szimbolizálja, hogy a világ teremtése óta minden ember felé árad Krisztus keresztjének üdvözítő ereje, folyója. Az ő vére minden embert elér, és mindannyiunkat megvált. Krisztus győzelmét szemlélhetjük ezen a szárnyasoltáron – fogalmazott a segédpüspök. –Kedves testvérek, mindig, amikor ránézünk erre a szárnyasoltárra, segítsen minket a képekről ragyogó fény is abban, hogy a magunk életében, a mi szenvedéseinkbe elhozzuk a Húsvét fényét. Minket se tudjon soha az élet nehézsége, fájdalma megfosztani a szívünkben levő szeretettől. Nehézségek között, szegénységben, betegségben is tudjunk mindig szeretetben és hitben élni, és tudjuk ezt a hitet másoknak is továbbsugározni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.