EUR: 318,41 Ft
CHF: 273,43 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Extra

Francia pénzre vár a Cannes-i győztes

A Cannes-i nagydíjas Nemes László is profitálhat a júliusban aláírt magyar-francia filmes egyezményből, de hamarosan forog egy koprodukciós, színes film noire is.

A francia és a magyar állam már kötött filmes együttműködési megállapodást, még 1970-ben, bár – amint arról a Magyar Nemzeti Filmalap a Lokált tájékoztatta – ezt inkább kirakategyezménynek lehetett hívni, „azt a célt szolgálta, hogy a magyar kultúrdiplomáciának legyenek nyugat-európai kapcsolatai, a franciák pedig egy falon túli országgal is kössenek filmes együttműködési megállapodást”. A rendszerváltás előtt inkább csak a bérmunkáztatás jellemezte ezt a kapcsolatot, bár olyan nagyságok, mint Jancsó Miklós, vagy Fábri Zoltán érdemben is együtt tudtak dolgozni francia filmesekkel.


Borongós történet szikrázó napsütésben. Kép Kenyeres Zoltán Tegnap című alkotásából Contact email: New York : photography@magnumphotos.com Paris : magnum@magnumphotos.fr London : magnum@magnumphotos.co.uk Tokyo : tokyo@magnumphotos.co.jp Contact phones: New York : +1 212 929 6000 Paris: + 33 1 53 42 50 00 London: + 44 20 7490 1771 Tokyo: + 81 3 3219 0771 Image URL: http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&IID=2TYRYD127LSR&CT=Image&IT=ZoomImage01_VForm

Borongós történet szikrázó napsütésben. Kép Kenyeres Zoltán Tegnap című alkotásából
Július elején ez a szerződés újult meg, egyik fontos pontja, hogy a koprodukcióban készülő alkotás törvényileg mindkét országban helyi alkotásnak tekintendő, így igénybe vehetőek a vonatkozó kedvezmények. – A magyar-francia koprodukciókban komoly előrelépés lehet, hiszen Franciaországban a legmagasabb a nemzeti filmek állami támogatása. Ezt már a magyar koprodukciós filmek is igénybe vehetik – fogalmazott a Lokálnak Papp Csaba Zoltán, a Filmalap közönségkapcsolatokért felelős munkatársa.

Cannes, 2015. május 24. Nemes Jeles László magyar filmrendező kezében a zsűri Nagydíjával a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén Cannes-ban 2015. május 24-én. Nemes Jeles László a Saul fia című filmjéért részesült az elismerésben. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Nemes László magyar filmrendező kezében a zsűri Nagydíjával a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Papp Csaba Zoltán úgy tájékoztatott, hogy Kenyeres Bálint ősztől forgatja a Filmalap által is támogatott fényes nappal, szikrázó napsütésben elmesélt film noire-ját, a Tegnapot, ezt tehát már érinti a most kötött megállapodás. A tervezett produkciók közül az egyik nyertes a Saul fiával idén Cannes-i nagydíjat nyerő Nemes László lehet, akinek Sunset című filmterve vár támogatóra. Papp Csaba Zoltán szerint Nemes munkái iránt jelentős a francia érdeklődés.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rózsa Gyuri: Vágyom még egy nagy szerelemre

  Rózsa Gyuri: Vágyom még egy nagy szerelemre

  Rózsa Gyuri kirobbanó formában van. A 70 éves műsorvezető rengeteg időt tölt barátaival és szeretett lányával, Csillával, a Lokálnak azonban elárulta: egy lelki társ azért hiányzik az életéből.

 • Sztárgázsik: Ők vannak a csúcson!

  Sztárgázsik: Ők vannak a csúcson!

  25 millió dollárt, azaz 6,4 milliárd forintot kapott Daniel Craig a 2019-es James Bond-filmért. Nem ő azonban az egyetlen színész, aki milliárdos sztárgázsit tehet zsebre egy-egy moziért.

 • Ezer tő új virággal szépült a belváros

  Ezer tő új virággal szépült a belváros

  A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. által indított Városom Veszprém mozgalomhoz csatlakozva három civil szervezet: a Cserhát Társaskör, az Újtelepi Baráti Kör és a Lokálpatrióták önkéntesei ezer tő virágot ültettek el a belvárosban a VKSZ Zrt.