2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Belföld

Házhoz jön az egyetem

studentÁtgondolta a tíz éve bevezetett bolognai rendszer működését az Országgyűlés, és a felsőoktatási törvény július eleji módosításával finomított is azon. Lényeges változás, hogy az állami képzésben részt vevő hallgatóknak két félév átlagában minimum 18 kreditet kell szerezniük, különben átsorolják őket az önköltséges képzésbe. Kompetenciatesztet kell elvégeznie a hallgatónak, ha az egyetemre be-, vagy onnan kikerül – ezzel mérik a tudásszint változását az adott intézményben.

Legalább ilyen fontos, hogy a törvényhozó a felsőoktatás szerkezeti módosításával igyekszik a hazai képzéseket a piaci igényekhez hangolni. Ezért kapják majd meg egyes intézmények az ‘alkalmazott tudományok egyeteme’ besorolást. Lényeges változás, hogy az ország olyan területein, ahol nincs egyetem, közösségi képzőközpontok jönnek létre (a tervek szerint Kisvárdán, Ózdon, Salgótarjánban), ahol a már akkreditált egyetemek folytathatnak kihelyezett képzést az adott közösség igényei szerint.


Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Viharos évet zárnak a magyar nemzeti kisebbségek

    Szijjártó: Viharos évet zárnak a magyar nemzeti kisebbségek

    Viharos éven vannak túl a magyar nemzeti közösségek, akik közül a kárpátaljai magyaroknak kell szembenézniük a legnagyobb nehézségekkel a továbbra is elfogadhatatlan ukrán oktatási törvény miatt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt.

  • Gázolt a vonat Budafokon

    Gázolt a vonat Budafokon

    Halálra gázolt egy embert egy személyvonat Budapest XXII. kerületében a Növény utcai vasúti átjáró közelében, a nyílt vasúti pályán – közölte a katasztrófavédelem szerdán az MTI-vel.