2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XI.kerület

Huszonhárom intézet egy célkitűzéssel

balassi hammerstein

Kulturális és tudománydiplomáciai tapasztalataikat osztották meg egymással a Balassi Intézetek éves találkozójukon. A külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozóját a Gellérthegyen tartották. Az idei fórum elsősorban a kulturális- és tudománydiplomácia külgazdasági és külügyi stratégiában betöltött szerepével foglalkozott. Hammerstein Judit főigazgató kifejtette, a huszonegy országban működő huszonhárom magyar kulturális intézetnek még inkább meg kell mutatnia, hogy Magyarország innovatív, modern, gazdag, változatos, nyitott és befogadó kultúrával rendelkezik. A Balassi Intézet előtt álló új feladatok közé sorolta a szolgáltató jelleg megerősítését, a szakmai munka hangsúlyosabbá tételét, valamint stratégiai együttműködések kialakítását a nagy kulturális intézményekkel.

– Tartalmi minimumot kell meghatározni a magyar kulturális intézetek számára, hogy tudatosabban tervezhetőek legyenek a programok, és érzékelhetőbbé váljon, hogy a huszonhárom intézet ugyanazt az országot és kulturális diplomáciai célkitűzést képviseli – fogalmazott a főigazgató. Hammerstein Judit azt is bejelentette, szeptemberben Európa második legnagyobb könyves seregszemléjén Magyarország lesz a díszvendég. A tematikus programok témái közé tartozik 1956, Budapest és a Balaton-felvidék, valamint a Magyarországon élő kisebbségek; kiemelten a zsidóság és a cigányság helyzete. 2016-ban további két fővárosban, Tajpejben és Varsóban is díszvendégként mutatkozhat be irodalmán keresztül Magyarország.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.