2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Életmód

Jönnek a mérgező kagylómutánsok?

kagylóEmberi fogyasztásra alkalmatlanná teheti a kagylót és az osztrigát a tengervíz hőmérsékletének emelkedése, mivel a melegben mérgező mikroorganizmusok támadhatják meg őket – állapította meg egy svéd kutatás.  A Göteborgi Egyetem kutatói szerint az időjárási modellek azt jósolják, hogy a tengervíz hőmérséklete jelentősen megemelkedik a következő száz évben, ami óriási zavart okozhat a vízi élőhelyeken. Azokon a területeken, ahol a csapadék mennyisége is növekszik, csökkenhet a felszíni vízrétegek sókoncentrációja.  A tudósok szerint a változás drámaian befolyásolhatja az óceánok mikroszkopikus baktérium- és planktonpopulációit, és azoknak az állatoknak a létét is, amelyek a táplálékláncban felettük állnak. Azt jósolják, a jövőbeli viszonyok kedveznek egyes kórokozó baktériumoknak és méreganyagot, többek közt a halálos kagylótoxint, a PST-t (paralytic shellfish toxin) termelő plantkonfajoknak. Ezek a mérgek felhalmozódhatnak a kagylófélékben, és a tenger gyümölcseit fogyasztó emberek egészségét is veszélyeztethetik – tudósított a The Daily Telegraph. A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a délnyugat-indiai zöld kagyló (Perna viridis) életét. A mangalori tengerparton tenyésztettek kagylót meleg, alacsony sótartalmú vízben, majd toxikus planktonokkal és kórokozó baktériumokkal vették körül őket.
Az eredmények azt mutatták, hogy ha a körülmények megváltoztatása után a mikroorganizmusok jelentette veszélynek tették ki a kagylókat, akkor gyengült az immunrendszerük működése és romlott az állapotuk. Lucy Turner, a kutatás vezetője szerint a jelenség nagy fenyegetést jelent a trópusi kagyló tenyésztésével foglalkozó iparág számára.

Kapcsolódó Cikkek