2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Külföld

Kánikula miatt készültség Olaszországban

Az olasz polgári védelem a legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe az északkeleti Veneto tartományban és az itt található Velence városában pénteken.

A turistákkal teli Velencében a hőmérséklet eléri a negyven fokot és az utcákon sétálók által érzékelt hőség ennél is nagyobb – figyelmeztetett az olasz polgári védelem. Az Afrikából érkezett és az előrejelzések szerint szerdáig tartó rendkívüli kánikulát a levegő több mint hatvan százalékos páratartalma is fokozza.

A legmelegebbet eddig Veneto tartományban és a szintén északolasz Trentino-Alto Adigéban levő Bolzanóban mérték. Hasonlóképpen melegrekordot várnak Bresciában, Milánóban és Torinóban is. A melegfrontot az olasz meteorológusok a görög mitológia szerint az Alvilágban égő Phlegethón folyóról nevezték el.


A kánikula egész Olaszországban tombol. Rómában a lakosok és turisták az utcai kutaknál és parkokban keresnek hűsölést. A városi rendőrök még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között. A Coldiretti termelői szövetség ingyen gyümölcsöt és zöldséget oszt gyerekek és idősek között az Expo2015 milánói világkiállítás pavilonjainál. Az időseket támogató Federanziani szövetség arra szólította fel a családokat, ne hagyják magukra az időseket. Az olasz egészségügyi minisztérium arra kérte az olaszokat, hogy a nap legmelegebb óráiban ne menjenek ki az utcára és fogyasszanak könnyű ételeket, sok folyadékot.

A hét végére “teltház” várható az olaszországi tengerpartokon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Levesválasztása buktatott le egy gyilkost Indiában: a bűntett elkövetője ugyanis, aki ellopta áldozata személyazonosságát, vegetáriánus ételt kért egy kórházban.

  • Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    A német kormány nem osztja az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azt a véleményét, miszerint a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer nem érte el a célját, és a jövőben a tagállamok teljes egyetértésével kell dönteni az ügyben – mondta szerdán Berlinben egy német kormányzati forrás.