EUR: 309,46 Ft
CHF: 285,71 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Külföld

Kánikula miatt készültség Olaszországban

Madrid, 2015. június 29.
Gyerekek játszanak egy madridi szökőkútnál 2015. június 29-én. A spanyol meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben a napokban a hőmérséklet több esetben is túllépheti a 40 Celsius-fokot. (MTI/AP/Andres Kudacki)

Az olasz polgári védelem a legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe az északkeleti Veneto tartományban és az itt található Velence városában pénteken.

A turistákkal teli Velencében a hőmérséklet eléri a negyven fokot és az utcákon sétálók által érzékelt hőség ennél is nagyobb – figyelmeztetett az olasz polgári védelem. Az Afrikából érkezett és az előrejelzések szerint szerdáig tartó rendkívüli kánikulát a levegő több mint hatvan százalékos páratartalma is fokozza.

A legmelegebbet eddig Veneto tartományban és a szintén északolasz Trentino-Alto Adigéban levő Bolzanóban mérték. Hasonlóképpen melegrekordot várnak Bresciában, Milánóban és Torinóban is. A melegfrontot az olasz meteorológusok a görög mitológia szerint az Alvilágban égő Phlegethón folyóról nevezték el.

A kánikula egész Olaszországban tombol. Rómában a lakosok és turisták az utcai kutaknál és parkokban keresnek hűsölést. A városi rendőrök még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között. A Coldiretti termelői szövetség ingyen gyümölcsöt és zöldséget oszt gyerekek és idősek között az Expo2015 milánói világkiállítás pavilonjainál. Az időseket támogató Federanziani szövetség arra szólította fel a családokat, ne hagyják magukra az időseket. Az olasz egészségügyi minisztérium arra kérte az olaszokat, hogy a nap legmelegebb óráiban ne menjenek ki az utcára és fogyasszanak könnyű ételeket, sok folyadékot.

A hét végére “teltház” várható az olaszországi tengerpartokon.

Kapcsolódó Cikkek