EUR: 308,69 Ft
CHF: 285,03 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Belföld

Kiderült kik az Altus brüsszeli társai

Salgótarján, 2015. április 23.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök a salgótarjáni Technika Házában tartott lakossági fórumán 2015. április 23-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Az Altus mellett a GKI és a CEU Consulting is tagja annak a konzorciumnak, amely nagy összegű megbízást nyert el az Európai Bizottságtól (EB) – értesült a Lokál. A pályázatról szóló iratot a brüsszeli testület küldte el lapunk megkeresésére. Ebben arra voltunk kíváncsiak, hogy a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég kikkel állt össze a kiírás kapcsán. Az EB-től kapott dokumentumban az Altus által vezetett konzorciumnak további 10, többségében külföldi hátterű cég a tagja, de ott van közöttük a GKI és a CEU Consulting is.

Előbbit nem nagyon kell bemutatni, az 1992-ben alapított GKI-t leginkább baloldali kötődésű háttér cégcsoportként könyvelik el, amely a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt több százmillió forintot kapott kommunikációs tanácsadásra, vagy tanulmánykészítési feladatokra.

A CEU Consulting 2007-ig a Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítványának tulajdonában volt (az angolul Central European University néven ismert felsőoktatási intézményt Soros György milliárdos alapította), majd Teszler B. Istvánhoz került, aki egy megszakítás után jelenleg is birtokolja a kft.-t. A vállalkozó a Heti Válasz információ alapján megegyezik azzal a Podkoniczky Istvánnal, aki az azóta megszűnt SZDSZ szociálliberális platformjának alapítója volt. Az üzletember később az MSZP-barát Szociáldemokrácia 2000 Egyesület ügyvivőjének pozícióját is betöltötte. Teszler arról is ismert, hogy egy másik érdekeltségét – a Hun-Dev Nonprofit Kft-t – azzal a Suha Györggyel gründolta, aki korábban gambiai főkonzulként, illetve Horn Gyula egykori miniszterelnök sajtótitkáraként is működött.

A jelenleg a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc száz százalékos tulajdonában lévő Altus Zrt.-ről még áprilisban derült ki, hogy az általa vezetett konzorcium sokmilliós pályázatot nyert el egy brüsszeli kiíráson. Az EB arra kérte fel a társulást, hogy mind a 28 uniós tagállamban, így Magyarországon is értékeljék a fejlesztéspolitikai rendszer felépítését a 2014-2020 közötti uniós ciklus vonatkozásában. Gyurcsány egyértelmű politikai elköteleződése okán mind a kormány, mind pedig a kormánypártok tiltakozásukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban, szerintük a már említett okokból az Altus összeférhetetlen, ezért nem várható, hogy független és elfogulatlan elemzést készítsen a hazai állapotokról.

További részletek a Lokál július 23-án megjelenő számában.

Cikkünk megjelenésének másnapján Teszler B. István, a CEU Consulting tulajdonosa a Lokálnak megküldött levelében jelezte, hogy a cége nem tagja az Altus féle konzorciumnak, a lapunk által hivatkozott európai bizottsági dokumentumban szereplő, Ausztriában bejegyzett vállalkozás csupán nevében egyezik meg a magyarral.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy cége 2008 és 2012 közötti ahhoz a CEEN Consultinghoz tartozott, amely most CEU Consulting néven működik Bécsben és amely az Altus és GKI társaságában nyert a vonatkozó uniós kiíráson. Az osztrák CEU Consulting még 2012-ben jött létre a CEEN Consulting jogutódaként. Teszler azt is hangsúlyozta, hogy ezzel a céggel már semmilyen jogi, vagy üzleti kapcsolatban nem áll.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rengeteg pénzzel tartozunk az adóhatóságnak

  Rengeteg pénzzel tartozunk az adóhatóságnak

  Továbbra is sokan tartoznak régóta, nagy összeggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV): szeptember végén 2671 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, valamint 2176 szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal folyamatosan, 180 napon keresztül az adóhatóságnak – derül ki a NAV honlapján kedden közzétett adatokból.

 • Még hetekig is eltarthat Moszul ostroma

  Még hetekig is eltarthat Moszul ostroma

  Bár az első jelentések szerint gyorsan eleshet az Iszlám Állam (IS) legfőbb bástyájának számító Moszul, az iraki és a kurd csapatok még tegnap is legalább 30 kilométerre a várostól harcoltak.

 • Körözik, mégis könyvet ír a Viszkis társa

  Körözik, mégis könyvet ír a Viszkis társa

  Hamarosan könyve jelenik meg Orbán Gábornak, aki a Viszkis rabló társaként vált ismertté. A férfi perrel fenyegeti Ambrus Attilát, miközben külföldön bujkál a hatóságok elől, ugyanis jogerősen egy év tíz hónap börtönre ítélték.