EUR: 319,60 Ft
CHF: 274,53 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

Kíméletlenül lecsapott a vihar

Országszerte közel 3 ezer alkalommal, csak a fővárosban mintegy 1600-szor riasztották a tűzoltókat szerdán estig a vihar okozta károk elhárítására.

Budapest, 2015. július 8. Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2015. július 8.
Vihar Budapesten, a Fővám téren 2015. július 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője azt MTI-nek azt mondta, hogy főleg letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt kellett kivonulniuk országszerte. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott és a kigyulladt tetőket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.


A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Vas, Pest és Heves megyéből, valamint a fővárosból kapták. Pest megyéből mintegy 500 riasztás érkezett; Gödön kigyulladt egy trafóház, ezért a környéken megszűnt az áramszolgáltatás.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a jelzéseket, és számolja fel a károkat. Először a legsúlyosabb, életveszélyes eseményekhez vonulnak ki, és csak utána a kisebbekhez, amelyeknek a helyreállítása ezért elhúzódhat.


Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője arról számolt be, hogy mintegy ezerhatszázszor riasztották Budapesten a tűzoltókat szerda este 10 óráig a vihar nyomán.

Közlése szerint többnyire útra dőlt fák, leszakadt gallyak, az utcára omlott vakolat, elöntött pincék és alagsori helyiségek miatt kellett kivonulniuk. Az utakon hömpölygő víz jelentősen lelassította a forgalmat, a viharban a trolik és a villamosok felső vezetékrendszere több kerületben is megrongálódott, illetve a város számos pontján elektromos felsővezetékre szakadtak öles ágak.

Hangsúlyozta, hogy személyi sérülésről nem kaptak jelentés és este fél tízig ötven helyszínen már felszámolták a károkat, illetve húsz helyszínen még este tízkor is zajlottak a munkálatok.

Budapest, 2015. július 8. A felhőszakadás miatt víz áll Budapesten a Nagyvárad téri aluljáróban 2015. július 8-án. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Budapest, 2015. július 8.
A felhőszakadás miatt víz áll Budapesten a Nagyvárad téri aluljáróban 2015. július 8-án.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Több helyszínen akadozott az áramszolgáltatás; az Elektromos Művek szakembereik folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

A vihar leginkább az V., VI., VII., VIII., IX., X., XII., XX., XXI. és a XXII. kerületben okozott károkat. A XX. kerületben, a Nagysándor József utcában egy épület lakhatatlanná vált, míg a X. kerületben kerítést döntött ki a szél, a IX. kerületben pedig egy kidőlt fa rongált meg gázvezetéket, így a viharban a fővárosi tűzoltóknak gázömlést is meg kellett szüntetniük.

A Mávinform sajtóügyeletese elmondta, hogy országszerte fennakadásokat, késéseket okozott a vihar a vasúti közlekedésben, Budapestet szinte elzárták a szerelvények elől a felsővezetékre, pályára dőlő fák.

A Budapest-Hegyeshalom vonalon például – Kelenföld és Budaörs között – egy vágányon közlekednek a szerelvények jelentős késéssel.

A Keleti pályaudvaron több vágányt le kellett zárni a szél által lesodort törmelékek miatt.

A székesfehérvári vonalon Martonvásár és Kápolnásnyék között is áll a forgalom, a Budapest-Hatvan vonalon, Tura és Pécel állomáson nem működik a biztosító berendezés, ezért késnek a szerelvények.

A Budapest-Szolnok vonalon nem közlekednek a szerelvények Budapest Nyugati pályaudvar-Kőbánya Kispest-Pestszentlőrinc között fák kidőlése miatt. Ugyancsak kidőlt fák miatt áll a forgalom Soroksár és a Soroksári út állomás között.

Több, a fővárosba tartó, a pályán rekedt vonatot visszafordítottak, hogy legalább azok az utasok, akik akarnak, vissza tudjanak jutni a kiinduló állomásra – mondta Both Ferenc.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is azt közölte, hogy a szerdai vihar a felsővezetékekben és az elektromos berendezésekben jelentős károkat okozott, amelyek felszámolása és helyreállítása csütörtökre is áthúzódik.

A központ szerda este Facebook-oldalán azt írta, hogy több mint harminc vonalon okoztak fennakadásokat a felsővezetékeket leszakító kidőlt fák és oszlopok, illetve a sok csapadék.

Nem közlekedett szerda este a 3-as metró a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között, a 6-os (ráckevei) HÉV helyett a Közvágóhíd és Pesterzsébet-felső között pótlóbuszok járta, a 7-es (csepeli) vonalon pedig fakidőlés miatt szünetelt a vonatforgalom. Fennakadások okozott a vihar egyebek mellett az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 18-as, a 41-es, a 47-es, a 49-es, valamint a legtöbb dél-pesti villamosvonalon, a trolijáratoknál és a Dózsa György utat érintő buszoknál.

Budapest, 2015. július 8. Egy tűzoltó Budapest X. kerületében, a Cserkesz utcában 2015. július 8-án keresőkutyájával a viharban kidőlt téglafal romjait ellenőrzi, hogy az esetleg nem temetett-e valakit maga alá. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Budapest, 2015. július 8.
Egy tűzoltó Budapest X. kerületében, a Cserkesz utcában 2015. július 8-án keresőkutyájával a viharban kidőlt téglafal romjait ellenőrzi, hogy az esetleg nem temetett-e valakit maga alá.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A csúcsidőszakban 189 riasztást kaptak a mentők

A szerda délutáni vihar csúcsidőszakában 189 riasztást kaptak a mentők a fővárosból és környékéről, ezek közül 63 lehetett összefüggésben a viharral – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. Tájékoztatása szerint jellemzően ledőlt fák, leesett faágak, kő, üvegtörmelékek, a szél által felkapott tárgyak okoztak sérülést.

Szerdán a hőségben közel 900 betegnek nyújtottak segítséget a mentők, míg egy átlagos napon a fővárosban mintegy 650 beteget kell ellátniuk.

A kora délutáni óráktól, a vihar közeledtével tovább nőtt a segélyhívások száma, ezért az OMSZ rendkívüli intézkedéseket tett: a mentőautókat a betegszállításból is sürgősségi ellátásra vezényelte, otthoni készenlétes dolgozóit berendelte és az esti váltást is órákkal későbbi időpontra engedélyezte – közölte a szóvivő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni ezzel szemben, meg kell tiltani, szankcionálni kell ezt a tevékenységet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a “Stop Soros” törvénycsomagról szólva.

 • Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szülő elveszíti gyermekét. Bár egy hazai rendőrségi statisztika szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százaléka egy héten belül, és 35 százaléka egy hónapon belül meglesz, 5 százalékuk talán egyszer vagy soha nem kerül már elő.

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.