2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XIV.kerület

“Köcsögmetál” dübörgött a Jáki kápolna előtt

Jáki kápolna Vajdahunyadvára ( Fotó: Sáfár Tibor )

A kápolnától alig pár méterre szólt az obszcén metál (fotó:Sáfár Tibor)

Nyílt levélben kereste meg Zugló polgármesterét – melyet lapunkhoz is eljuttatott – Pajor András plébános atya, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke. Arról számol be, hogy a Múzeumok Éjszakáján, a Jáki kápolna előtt felállított színpadon egy olyan rockzenekar lépet fel, amely obszcén szövegeket énekelt, miközben a kápolna is várta a látogatókat.
A Múzeumok Éjszakáján a Fények az éjszakában című programot a plakát szerint a zuglói önkormányzat és a Cserepes Kulturális Nonprofit kft. szervezte. A helyszín a Vajdahunyad vára előtti szabadtéri színpad volt. Az Anima Sound System koncertje előtt a ZPZ zenekar lépett fel. Az önmagát a honlapján az „első magyar köcsögzenekarnak” aposztrofáló banda dalszövegei hemzsegnek a káromkodástól. Miközben ők fő műsoridőben, nyolctól fél tízig koncertet adtak, a Jáki kápolna is nyitva volt a látogatók előtt, a Múzeumok Éjszakája egyik kulturális programhelyszíneként.

„A Jáki kápolnát egyetemista fiatalok tartották nyitva, egyikük kérte az állásfoglalásomat, hogy bezárják-e a templomot, mert a bejárattal szemben egy minősíthetetlenül obszcén szövegeket produkáló rockegyüttes játszik, hihetetlen hangerővel (…) Érdekelne az állásfoglalása arról, hogy azok az emberek, azok a családok, akik ezt a jeles éjszakát a kultúrának és szellemi értékeknek szentelték, miért kényszerültek bele másfél órán át egy obszcén hangáradatba, ráadásul egy olyan szűk térben, mint a vár belső udvara?” – tette fel a kérdést nyílt levélben Pajor atya Karácsony Gergelynek. „A Jáki kápolna felelős lelkipásztoraként nagyon örülnék a nyílt válasznak: az egyház ellen, a kultúra ellen vagy az igényesebb ide érkező látogatók ellen irányult ez az akció, esetleg egyik ellen sem, egyszerűen csak a szervezők alkalmatlanságát tükrözi a botrányos eset? Ebben az esetben viszont mit tervez ön a személyi konzekvenciák terén azokkal kapcsolatban, akiket Rozgonyi Zoltán alpolgármester úr előre nyomatékosan figyelmeztetett az említett program, a helyszín és az alkalom összeférhetetlenségére?” – szól a levél, amelyből lapunk is kapott egy példányt.


A Lokál megkereste Karácsony Gergely polgármetert, kíváncsiak voltunk, mit gondol az ügyről. És bár lapunk kérdéseire lapzártánkig nem érkezett válasz, Pajor atyána reagált. Megírta, hogy tájékozódott az ügyben, és belátta, hogy a programnak volt olyan eleme, amely nem volt méltó sem a helyhez, sem az alkalomhoz. Ezt jelezte a rendezvény szervezői felé és megkérte őket, hogy a későbbiekben körültekintőbben járjanak el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.