EUR: 308,32 Ft
CHF: 285,33 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Aktuális

Külügy: minden marad a régiben

Nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán Magyarország – közölte a Lokál megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A tárca szerint az afrikai ország jelenlegi második kategóriájú (fokozott biztonsági kockázat) besorolása összhangban van az európai uniós állásponttal, ugyanakkor azt kérik a térségbe induló magyaroktól, hogy mérlegeljék az utazásaikat. Azoknak, akik a rizikó ellenére is Tunéziába készülnek, a KKM azt javasolja, hogy regisztráljanak a helyi konzulnál.

Tunisz, 2015. május, Fotó: MTI

Nyomokban nyaralást tartalmaz

II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő ország és térség – Tunéziát jelenleg ezen csoporton belül tartják nyilván. Az itten nyaralás kapcsán a Konzuli Szolgálat az alábbiakat javasolja:

1. Különös körültekintéssel kell felkészülni az utazásra.

2. Fokozott elővigyázatosság a kinn tartózkodás idején.

3. Utazás elhalasztása rendkívüli körülmények esetén, például: járvány, polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye, vagy konzuli védelem hiánya.

Mint ismert, Esebssi államfő múlt szombaton hirdetett ki rendkívüli állapotot az észak-afrikai ország területén a Szúsza/Port el-Kantaouiben elkövetett, június végi terrorműveletet követően. A minisztérium ennek kapcsán úgy reagált lapunknak, hogy a lépés közvetlenül nem érzékelhető az üdülőzónákban, viszont megnyugtatóan hat az ott tartózkodókra. A döntés nyomán ugyanis lehetővé vált, hogy a hadsereg egységeit szükség esetén igénybe lehessen venni az urbanizált övezetekben. Ez részben már meg is történt: a hónap elejétől a tengerpartokon egy ezer fős fegyveres kontingens teljesít szolgálatot, akik a nyaralók védelme mellett az egyes objektumokét is ellátják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Nagyszülei szerint nincs valódi bizonyítékuk a hatóságoknak a Teréz körúti robbantással gyanúsított P. László ellen, sőt szerintük olyan új információ került a hatóság kezébe, amely nyomán hamarosan szabadon engedik az előzetes letartóztatásba helyezett unokájukat.

 • Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Az ígéretek szerint a héten megkezdődnek a tárgyalások a baloldali pártok között, hogy másodjára is megkíséreljenek összeállni, most a 2018-as országgyűlési választásokra.

 • Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  A Jobbik elnöke elismerte, hogy “jó kapcsolata van” a török Nacionalista Mozgalom Párttal. Ez az a tömörülés, amely a háttérből támogatja a Szürke Farkasok névre hallgató terrorista sejtet.