2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Aktuális

Külügy: minden marad a régiben

Nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán Magyarország – közölte a Lokál megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A tárca szerint az afrikai ország jelenlegi második kategóriájú (fokozott biztonsági kockázat) besorolása összhangban van az európai uniós állásponttal, ugyanakkor azt kérik a térségbe induló magyaroktól, hogy mérlegeljék az utazásaikat. Azoknak, akik a rizikó ellenére is Tunéziába készülnek, a KKM azt javasolja, hogy regisztráljanak a helyi konzulnál.

Tunisz, 2015. május, Fotó: MTI

Nyomokban nyaralást tartalmaz

II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő ország és térség – Tunéziát jelenleg ezen csoporton belül tartják nyilván. Az itten nyaralás kapcsán a Konzuli Szolgálat az alábbiakat javasolja:

1. Különös körültekintéssel kell felkészülni az utazásra.

2. Fokozott elővigyázatosság a kinn tartózkodás idején.

3. Utazás elhalasztása rendkívüli körülmények esetén, például: járvány, polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye, vagy konzuli védelem hiánya.

Mint ismert, Esebssi államfő múlt szombaton hirdetett ki rendkívüli állapotot az észak-afrikai ország területén a Szúsza/Port el-Kantaouiben elkövetett, június végi terrorműveletet követően. A minisztérium ennek kapcsán úgy reagált lapunknak, hogy a lépés közvetlenül nem érzékelhető az üdülőzónákban, viszont megnyugtatóan hat az ott tartózkodókra. A döntés nyomán ugyanis lehetővé vált, hogy a hadsereg egységeit szükség esetén igénybe lehessen venni az urbanizált övezetekben. Ez részben már meg is történt: a hónap elejétől a tengerpartokon egy ezer fős fegyveres kontingens teljesít szolgálatot, akik a nyaralók védelme mellett az egyes objektumokét is ellátják.


Kapcsolódó Cikkek

  • Belviszály sújtja az ellenzéket

    Belviszály sújtja az ellenzéket

    Két évre eltiltotta minden párttisztség viselésétől az LMP fegyelmi tanácsa Hadházy Ákost. Azért indult ellene fegyelmi vizsgálat, mert a párt vezetőtestületeinek tudta nélkül tárgyalt az MSZP-vel.

  • Orbán: A migráció szervezése bűncselekmény

    Orbán: A migráció szervezése bűncselekmény

    Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni, meg kell tiltani, szankcionálni kell ezt a tevékenységet – közölte Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában.