EUR: 308,60 Ft
CHF: 284,35 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Külföld

Lassulnak a kínaiak

Peking, 2015. április 10.
Egy gyerek nézi az Apple amerikai számítástechnikai cég új okosóráit, az Apple Órákat Pekingben 2015. április 10-én, amikor először mutatják be üzletekben az újdonságot. (MTI/AP/Ng Han Kuan)

Kína idei gazdaságnövekedése némileg elmarad a múlt évitől és fokozatosan lassul a következő két évben is – áll a Világbank legújabb előrejelzésében.

A nemzetközi szervezet azzal számol, hogy az ázsiai ország gazdaságának a bővülése a tavalyi 24 éves mélypontnak számító 7,4 százalékos növekedésről idén 7,1 százalékra lassul, ami megegyezett a korábbi becsléssel. Jövőre a hazai össztermék (GDP) várhatóan 7 százalékkal, 2017-ben 6,9 százalékkal nő a Világbank szerint.

A Világbank szerint mélyreható reformokat kell végrehajtani a jórészt állami többségű kínai pénzügyi rendszerben ahhoz, hogy fenntartható legyen a gazdaságnövekedés magas üteme.

A kormány az idei évre 7 százalék körüli gazdaságnövekedéssel számol. Az idei első negyedévben a GDP 7 százalékkal nőtt, a második negyedévi előzetes számot július 15-én ismertetik, a szakértők szerint a gazdaságnövekedés 6,8 százalékra lassult.

Kapcsolódó Cikkek