2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb X.kerület

Lépj bátran!

A Távol-Keleten 4000 éve gyakorolják, Magyarországon csak 40 éve, mégis számos bajnokunk van. A gó játék fejleszti a türelmet, a koncentrációt, a Barcza Gedeon SC pedig azon dolgozik, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a tábla játék.

A gó-t szokás a sakkhoz hasonlítani, de művelői szerint ehhez még fejlettebb logikai gondolkodásmód szükséges. „ A gó a szabályrendszere annyira finom, szervezett és szigorúan logikus, hogy ha az univerzumban valahol máshol is léteznének intelligens életformák, azok majdnem biztosan gó-t játszanak” – mondta róla Edward Lasker sakkmester.


go3
Írásos és tárgyi emlékek alapján biztosra vehető, hogy a játék 4 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki a Távol-Keleten, a legenda szerint a kínai Jao császár (i. e. 2337–2258) tanácsadója, Shun tervezte engedetlen fia, Danzhu számára, hogy kedvezően próbáljon hatni rá. Vannak, akik úgy vélik, a játék törzsi haduraktól és vezetőktől származik, akik támadási pozíciók tervezésére használták a köveket. A gó-t egy 19-szer 19-es rácsos táblán játsszák, fehér és fekete korongokkal (kövekkel).

–Nagyon jó hatásai vannak, fejleszti a logikus gondolkodást, a kreativitást, a koncentrációs képességet, a tűrőképességet és a játék, valamint az ellenfél tiszteletét. A magyar nemzeti bajnokságokon a gondolkodási idő 90 perc fejenként, kétnapos több fordulós versenyt jelent, ezt ki kell tudni bírni fizikailag is – magyarázta Katona Csaba a Barcza Gedeon SC gó szakosztályának vezetője, aki szerint nem kell különleges adottság a megtanulásához.


Kőbányai Szent László napok, civil szervezetek, alapítványok (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

 

– A szabályokat pár perc alatt elmagyarázzuk, gyakorlással pedig minden fejleszthető.

A kőbányai csapat minden lehetőséget és eseményt megragad, hogy népszerűsítse a játékot, Katona Csaba szerint azon túl, hogy a gó izgalmas játék, könnyen hozhat sikerélményt is.

–Magyarországra csak az 1970-es években hozta be Erdős Péter matematikus, de már vannak Európa-bajnokaink, világbajnokságokon az élmezőnyben vagyunk. Mint a sakkban, góban is a hölgyek a legerősebbek, Kőszegi Diána 1 profi danos. Az abszolút kezdőknek 30 kju a rangja, ez megy föl 1 kju-ig, majd jönnek a danok 1-től hatig, ezután jön a profi, amit csak Koreában osztanak ki. Évente egy európainak adják ezt meg, és ő megszerezte 2008-ban. Mérő László matematikus, pszichológus fia, Mérő Csaba 6 danos, tízszeres magyar bajnok, ifjúsági Európa-bajnok, csak hogy egy férfit is említsek.

A Barcza Gedeon SC ősztől a terveik szerint go tanfolyamot indít a kőbányai Janikovszky Éva Általános Iskolában és továbbra is várják ősztől megint, a gó iránt érdeklődőket a Kispesti Kaszinóban és a Rákoscsabai Közösségi Házban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.