2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XVIII.kerület

Lőrincen ünnepelt a Kossuth-díjas művész

Keres Emil  (Fotó: Máté Krisztián)

Keres Emil most is topon volt (Fotó: Máté Krisztián)

Megtelt a Zila kávéház galériája a július 9-én kilencvenedik születésnapját ünneplő Keres Emil estre. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, egykori színigazgató szemében még most is ott csillogott a csibészség.

Szombathelyen született, de gyerekkora óta a fővárosban él.


– Tizennégy és tizennyolc éves korom között nagyon visszavágyódtam vidékre, de aztán ez pillanatok alatt eltűnt. Nem gondolkoztam rajta, de valószínűleg azért, mert ott nem volt színház, ellenben Budapesttel.

A mai napig figyelemmel kíséri a hazai és nemzetközi irodalom újdonságait.


– Nyolc-tíz irodalmi folyóirat jár nekem, ezekből igyekszem tájékozódni. A fordítások és hazai szerzemények alapján figyelem, merre tart a líra Magyarországon.

Tavaly májusig három színházban is színpadra lépett, de egy baleset miatt ezeket le kellett mondani.

– Maradnak a pódiumbeszélgetések, előadások, ezeket szívesen vállalom. Örömmel látom, hogy ilyen sokan jöttek. Nem is azért, mert részben miattam érkeztek, hanem mert érdeklődnek az irodalom iránt.

Budapest, 1975. június 2. Horváth Sándor (b, Bokor őrnagy szerepében), Prókai István (k) és Keres Emil (j) a Kántor című tv-filmsorozat egyik jelenetében. MTV Fotó: Kiss Júlia

Keres Emil (j) a Kántor című tv-filmsorozat egyik jelenetében, 1975-ben

MTV Fotó: Kiss JúliaPályafutása

Keres Emil 1925. július 9-én született Szombathelyen. 1950-ben fejezte be tanulmányait a Színiakadémián, játszott a Magyar Néphadsereg Színházában, a Nemzeti, a Víg-, a Radnóti, a Jókai és a Karinthy Színházban. Igazgatta a Szigligeti, a Radnóti és a Thália Színházat. Elnöke volt a Színházművészek Szövetségének. Színpadon megformálta mások mellett Toldit, Raszkolnyikovot a Bűn és bűnhődésből, Ödönt A kőszívű ember fiaiból, az aggastyánt a Lear királyból. Láthattuk a Kojak Budapesten, a Kántor, az Abigél vagy a Tanár úr, kérem című filmekben is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.