2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Már dolgoznak a kormányüdülők hasznosításán

Több mint félszáz üdülőn adna túl a kormány, az erről szóló stratégia kidolgozása folyamatban van. Az érintett ingatlanokat java részt nem is használják.   

üsz0dAz állam értékesítené a kormányüdülőket, a kormányüdülő-használati jogot pedig megszüntetné – jelentette be Lázár János még június közepén egy kormányinfón. Az elképzeléseket a miniszter nem részletezte, azt azért elárulta, hogy a hírhedt balatonőszödi ingatlan is az eladás sorsára juthat. A Lokál az ügyben megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), amely ezen kategóriájú vagyonelemek kezeléséért is felel. Azt kérdeztük tőlük, hogy hány üdülőt tartanak nyilván, illetve hogyan alakul ezek kihasználtsága. Az MNV közölte: jelenleg 55 ilyen ingatlant kezelnek, amelyek nagy része egyáltalán nem üzemel, a velük kapcsolatos stratégiai elképzelések pedig jelenleg kidolgozás alatt vannak. Addig is az állagvédelmüket, illetve fenntartásukat gondnoksági szerződések útján látják el. A működő egységek kihasználtsága is elenyésző, ezekbe most olyan szervezeteket fogadnak, amelyek nagycsaládosok és hátrányos helyzetű gyermekeket üdültetnek. Lapunk úgy tudja, szálláshely szolgáltatási tevékenységet aktuálisan csak a balatonőszödi üdülőben, a Honthy Villa Tihanyban, a Sziget Hotel Érsekcsanádban, valamint a Hotel Lovasberényben folytatnak.


Az MNV ugyanakkor azt is jelezte, hogy direkt “kormányüdülő” címen nincs a közvetlen kezelésükben ingatlan, mivel ezek vagy mint szálloda, vagy mint Erzsébet vendégház funkcionáltak az elmúlt időszakban. Tavaly tavasztól ősz végéig ráadásul a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz (KIH) került az épületek üzemeltetése,  így arról sem tudnak beszámolni, hogy az államigazgatásban dolgozók milyen intenzitással vették igénybe a számukra fenntartott kedvezményes szolgáltatást a nyári szezonban. Ezért a KIH-hez fordultunk, tőlük viszont azt a választ kaptuk, hogy mivel az egyes üdülők működtetését kiszervezték (bérbe és használatba adták), ezért nincs statisztika az azokban lebonyolított forgalomról. Az mindenesetre tény, hogy az épületvagyon fejlesztésére nem sokat áldoztak, az előző évben például mindösszesen 10 millió forintot, amely az online pénztárgépek beszerzésére ment el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.