EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Belföld

Már dolgoznak a kormányüdülők hasznosításán

Több mint félszáz üdülőn adna túl a kormány, az erről szóló stratégia kidolgozása folyamatban van. Az érintett ingatlanokat java részt nem is használják.   

üsz0dAz állam értékesítené a kormányüdülőket, a kormányüdülő-használati jogot pedig megszüntetné – jelentette be Lázár János még június közepén egy kormányinfón. Az elképzeléseket a miniszter nem részletezte, azt azért elárulta, hogy a hírhedt balatonőszödi ingatlan is az eladás sorsára juthat. A Lokál az ügyben megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), amely ezen kategóriájú vagyonelemek kezeléséért is felel. Azt kérdeztük tőlük, hogy hány üdülőt tartanak nyilván, illetve hogyan alakul ezek kihasználtsága. Az MNV közölte: jelenleg 55 ilyen ingatlant kezelnek, amelyek nagy része egyáltalán nem üzemel, a velük kapcsolatos stratégiai elképzelések pedig jelenleg kidolgozás alatt vannak. Addig is az állagvédelmüket, illetve fenntartásukat gondnoksági szerződések útján látják el. A működő egységek kihasználtsága is elenyésző, ezekbe most olyan szervezeteket fogadnak, amelyek nagycsaládosok és hátrányos helyzetű gyermekeket üdültetnek. Lapunk úgy tudja, szálláshely szolgáltatási tevékenységet aktuálisan csak a balatonőszödi üdülőben, a Honthy Villa Tihanyban, a Sziget Hotel Érsekcsanádban, valamint a Hotel Lovasberényben folytatnak.

Az MNV ugyanakkor azt is jelezte, hogy direkt “kormányüdülő” címen nincs a közvetlen kezelésükben ingatlan, mivel ezek vagy mint szálloda, vagy mint Erzsébet vendégház funkcionáltak az elmúlt időszakban. Tavaly tavasztól ősz végéig ráadásul a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz (KIH) került az épületek üzemeltetése,  így arról sem tudnak beszámolni, hogy az államigazgatásban dolgozók milyen intenzitással vették igénybe a számukra fenntartott kedvezményes szolgáltatást a nyári szezonban. Ezért a KIH-hez fordultunk, tőlük viszont azt a választ kaptuk, hogy mivel az egyes üdülők működtetését kiszervezték (bérbe és használatba adták), ezért nincs statisztika az azokban lebonyolított forgalomról. Az mindenesetre tény, hogy az épületvagyon fejlesztésére nem sokat áldoztak, az előző évben például mindösszesen 10 millió forintot, amely az online pénztárgépek beszerzésére ment el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Nekiesett a 12-es villamos oldalának egy nő a főváros IV. kerületében lévő István úton pénteken – erősítette meg az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI értesülését.

 • Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. A párt lassan másfél évtizede ápolja a kapcsolatokat Iránnal, Vonáék még választási megfigyelőket is hoztak volna onnan Budapestre – írja az Origo.

 • Így néz ki a robbantó!

  Így néz ki a robbantó!

  Pénteken vezették a rendőrök a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra Budapesten.