EUR: 309,48 Ft
CHF: 285,66 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Külföld

Már több mint négymillióan hagyták el Szíriát

Kelebia, 2015. március 13.
Elfogott szír határsértők a kiskunhalasi őrzött szállásra való elvitelükre várnak a kelebiai határrendészeti kirendeltségen 2015. március 11-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Négymillió fölé emelkedett a hazájukat a belháború miatt elhagyó szíriaiak száma – közölte csütörtökön az Egyesült Nemzetek Szervezete megjegyezve, hogy csaknem negyedszázada nem volt ilyen tömeges menekülthullámmal járó válság a világon.

Az ENSZ menekültügyi hivatala, az UNHCR adatai szerint további 7,6 millió ember hagyta el otthonát Szíriában, de hazájában maradt. Így összesen már 11,6 millióan távoztak lakhelyükről, Szíria teljes lakosságának bő fele.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kivándorlás erősödik: 3 millióról 10 hónap alatt duzzadt 4 millióra a Szíriából külföldre távozók száma, a belháború pedig bő 4 éve tart.

A legtöbb, hazáját elhagyó szíriai Törökországban zsúfolódott össze: már 1,8 millióan vannak. Ezzel Törökország jelenleg a világ első számú “menekült-vendéglátója”. A sanyarú állapotok miatt mindazonáltal sok szíriai földönfutó távozik Törökországból és Nyugat-Európába igyekszik.

Kapcsolódó Cikkek