EUR: 319,75 Ft
CHF: 275,14 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

Mától rázósabb lesz taxit fogni Budapesten

Július 1-jével lépett életbe a fővárosi taxisrendelet néhány pontja, a változás nyomán több száz sárga autó állt ki a forgalomból. A budapesti taxik számában évről-évre folyamatos csökkenés tapasztalható, így a mostani leépítés senkinek sem hiányzott. A taxiszövetség elnöke szerint nem lesz fennakadás a szolgáltatásban, a sofőrök viszont másképp vélekednek.

Több mint 500 fővárosi taxit érint a budapesti taxisrendelet idén júliustól hatályossá váló néhány pontja. A szabályozást ugyan még 2013-ban fogadták el, néhány bekezdését azonban csak szerdától kell alkalmazni. Ezekben az szerepel, hogy személytaxi szolgáltatást minimum 55 kW teljesítményű és EURO 4 környezetvédelmi besorolású járművekkel szabad folytatni a jövőben, a kikötést pedig még azzal is megfejelték, hogy a tengelytáv nem lehet rövidebb 2550 milliméternél, illetve öt személy szállítása esetén a csomagtartó méretének el kell érnie a 430 literes térfogatot. A Lokál megkeresésére az Országos Taxis Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy az előírások nyomán a főváros útjain futó autók tíz százaléka állhat ki a forgalomból. Metál Zoltán a tekintélyes arány kapcsán viszont azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a “kicsapódás” nem fog fennakadást okozni a szolgáltatásban, hiszen a kikopó autók sofőrjei már előzetesen gondoskodtak azok pótlásáról. Vagyis a taxisok nem, csupán a régi taxik tűnnek el.


taxik, sárga, Budapest (MTI, Soós Lajos)

Vajon ezek megússzák? (fotó: MTI, Soós Lajos)

Ennek némiképp ellentmondanak a Nemzeti Közlekedési Hatóság adatai, amelyek azt mutatják, hogy a személytaxi engedélyek alakulásában az utóbbi években trendszerű csökkenés tapasztalható. Ezek száma tavaly például 282-vel esett vissza országosan 2013-hoz képest, 2015 június végén pedig valamivel hét ezer feletti ilyen jogosítványt tartottak nyilván. A bejegyzett személytaxi járművek eközben meghaladják a tíz ezret, amelyek több mint fele (5115) Budapesten szállítja az utasokat. Ezen állomány tizedének intett most búcsút a fővárosi taxisrendelet.

A Lokál számos taxitársaság, tucatnyi taxisofőrjét is megkérdezett az ügyről, ők már kevésbé derűlátóan vélekedtek a kialakult helyzetről. Arról beszéltek, a következő egy-két hétben biztosan hosszabb időbe telik majd taxit rendelni, mert sokan még csak most kezdték el üzembe helyezni az új autójukat, vagyis ha átmenetileg is, de mindenképpen érezhető lesz a félezer gépkocsi kiválása. Azt is biztosra veszik, hogy az érintettek egy része végleg felhagy majd a taxizással, mivel megoldhatatlan számukra a beszerzéssel járó több millió forintos kiadás. – Jó néhányan nyugdíj mellett fuvaroztak eddig, ezek után már nem fognak – mondta egyikük.


Az rövidesen kiderül majd, okoz-e kapacitáshiányt a mostani lemorzsolódás a fővárosi szolgáltatásban, mindenesetre hosszú távon is érdemes felkészülni a taxispiacon esedékes fordulatokra: 2018 januárjától jönnek az EURo 5-ös motorok, további ezres nagyságrendben nyugdíjazva majd a jelenlegi járműveket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni ezzel szemben, meg kell tiltani, szankcionálni kell ezt a tevékenységet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a “Stop Soros” törvénycsomagról szólva.

 • Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szülő elveszíti gyermekét. Bár egy hazai rendőrségi statisztika szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százaléka egy héten belül, és 35 százaléka egy hónapon belül meglesz, 5 százalékuk talán egyszer vagy soha nem kerül már elő.

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.