EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Megállapodtak az iráni atomprogramról

Bécs, 2015. július 1.
John Kerry amerikai (b3) és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter (j2) az iráni nukleáris program korlátozásáról és az Irán elleni nemzetközi szankciók feloldásáról szóló tárgyalások újabb fordulójában Bécsben 2015. július 1-jén. (MTI/AP/Pool/Carlos Barria)

Átfogó megállapodást kötött Irán és a hatok elnevezésű országcsoport Teherán atomprogramjáról – jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Bécsben.

A politikus közvetlenül azelőtt erősítette meg a hírt, hogy a tárgyalófelek összeültek, hogy hivatalosan is jóváhagyják a megállapodást. Mogherini szavai szerint a megegyezés a remény jele az egész világ számára. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter “történelmi pillanatnak” minősítette a megegyezést.

A megállapodás tizenhárom éven át tartó diplomáciai huzavona és egyeztetések után jött létre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának és Németországnak a legutóbbi fordulón, a több mint két hétig elhúzódó bécsi maratoni tárgyalásokon sikerült megegyeznie Iránnal az iszlám köztársaság nukleáris kapacitásainak korlátozásáról.

Az egyezség legalább tíz évig gátat vet annak, hogy Irán atomfegyver előállítására alkalmas mennyiségű és minőségű hasadóanyagot állítson elő, cserébe legkorábban a jövő év elején feloldják az ellene hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat, a fegyverszállítási embargó nagy része azonban még évekig érvényben marad.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.