EUR: 318,72 Ft
CHF: 270,74 Ft
2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Külföld

Megkeresztelték Charlotte hercegnőt

Megkeresztelték vasárnap Charlotte hercegnőt, a brit uralkodó legifjabb dédunokáját.

Sandringham, 2015. július 5. Katalin cambridge-i hercegnő, a brit trónörökös elsőszülött fiának felesége a lányukat, Sarolta (Charlotte) hercegnőt tartja a karjában a kislány keresztelőjére érkezve az angliai Sandringham Szent Mária Magdaléna-templománál 2015. július 5-én. (MTI/AP pool/Matt Dunham)

Sandringham, 2015. július 5.
Katalin cambridge-i hercegnő, a brit trónörökös elsőszülött fiának felesége a lányukat, Sarolta (Charlotte) hercegnőt tartja a karjában a kislány keresztelőjére érkezve az angliai Sandringham Szent Mária Magdaléna-templománál 2015. július 5-én. (MTI/AP pool/Matt Dunham)

A kilenchetes hercegnőt – Vilmos herceg és Katalin hercegnő másodszülött gyermekét – Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága keresztelte a dédszülők, a 89 esztendős II. Erzsébet királynő és 95 éves férje, Fülöp edinburghi herceg jelenlétében, a királyi házaspár nyári rezidenciája, a kelet-angliai Sandringham kápolnájában.


A kislány a Charlotte Elizabeth Diana nevet kapta; hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Charlotte, Cambridge hercegnője.

Vilmos és Katalin is a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet viseli négy évvel ezelőtt kötött házasságuk óta.


A ceremóniára a hercegnő egy olyan babakocsiban érkezett, amelyet még dédnagymamája, a királynő használt, amikor saját gyermekeivel indult sétára. A szülők gyalog mentek a rezidenciáról a kápolnához; az út mentén több ezer alattvaló gyűlt össze, hogy üdvözölje őket.

Charlotte kétéves bátyja, György herceg édesapja oldalán gyalogolt; a babakocsit Katalin hercegnő tolta. A brit közvélemény most láthatta először együtt a hercegi család mind a négy tagját.

A keresztelő ceremónia példátlan volt abban a tekintetben is, hogy három jövendő király volt jelen: Károly trónörökös, Vilmos édesapja, valamint Vilmos herceg és fia, György, aki édesapja után ülhet majd az Egyesült Királyság trónjára.

Charlotte öt keresztszülővel dicsekedhet; őket a szülők a rokoni, illetve a szoros baráti körből választották.

A május 2-án született hercegnő elnevezése – amelyet világra jötte után már két nappal bejelentett az udvar – majdnem mindenben igazolta a várakozásokat.

A londoni fogadóirodák már a gyermek születése előtt szinte biztosra vették – ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálták fogadásra -, hogy ha Vilmoséknak leányuk születik, nevei közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel – tehát szintén kis pénznyeremény-ígérettel – szerepelt a fogadási lehetőségek között az Elizabeth – Erzsébet – név is, tekintettel a királyi dédnagymamára, vagyis II. Erzsébet királynőre.

Sandringham, 2015. július 5. Sarolta (Charlotte) hercegnő, a cambridge-i hercegnek, a brit trónörökös elsőszülött fiának kislánya babakocsiban érkezik a keresztelőjére az angliai Sandringham Szent Mária Magdaléna-templomához 2015. július 5-én. (MTI/AP pool/Matt Dunham)

Sandringham, 2015. július 5.
Sarolta (Charlotte) hercegnő, a cambridge-i hercegnek, a brit trónörökös elsőszülött fiának kislánya babakocsiban érkezik a keresztelőjére az angliai Sandringham Szent Mária Magdaléna-templomához 2015. július 5-én. (MTI/AP pool/Matt Dunham)

Charlotte Vilmos herceg édesapja, Károly trónörökös angol nevének – Charles – női változata, de ennek a névnek hosszú története van a brit királyi családban. Így hívták például III. György hitvesét is, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott királynak.

III. György vásárolta esküvői ajándék gyanánt feleségének az akkor Buckingham House nevet viselő londoni kastélyt, amely azóta Buckingham-palota néven a brit királyi család első számú londoni rezidenciájává vált.

Charlotte emellett a második keresztneve Katalin hercegnő húgának, Pippa Middletonnak.

Az alattvalók legtitkosabb reménye ugyanakkor az volt – és teljesült is -, hogy a szülők Vilmos herceg 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana emléke előtt is tisztelegni fognak a gyermek elnevezésével.

Charlotte hercegnő – nagyapja, Károly trónörökös, édesapja, Vilmos herceg, és bátyja, György után – a negyedik a brit trónutódlási sorban, így nem valószínű, hogy az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

(FOTÓ)

Kapcsolódó Cikkek