2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb X.kerület

Menekülteket állítottak elő Kőbányán

Nagyszabású rendőri akcióra figyeltek fel a szállodánál június 24-én újhegyi lakosok, akik közül ezt sokan jelezték is a legnagyobb közösségi oldalon. A kobanya.info kiderítette, pontosan mi is történt: a BRFK munkatársai az újhegyi szálloda környékéről 26 illegális migránst szállítottak el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz.

Ebben a szállodában tartózkodtak az illegális határátlépők Fotó:kobanya.info

Mácsik András újhegyi önkormányzati képviselő az eset kapcsán találkozót kezdeményezett Gyetvai Tibor X. kerületi kapitányságvezetőnél azzal a céllal, hogy megismerhesse a nagy érdeklődést kiváltó üggyel kapcsolatos információkat, és tájékoztathassa az újhegyi polgárokat. A június 29-i találkozón Gyetvai elmondta, hogy a “népvándorlásnak” tekinthető menekültáradat, amely – a Nyugat felé vezető utak mentén halmozottan jelentkezik – Budapestet és így Kőbányát is elérte. Amíg tavasszal a koszovóiak érkeztek nagyobb számban, addig most jellemzően szír, afgán és pakisztáni állampolgárságú személyekkel akad dolga a migrációban feladattal rendelkező szerveknek.


Mácsik András önkormányzati képviselő és Dr. Gyetvai Tibor kapitányságvezető fotó:kobanya.info

A kapitányságvezető kifejtette, a kőbányai rendőrök gépjárművekkel és a térfigyelőkamerákkal folyamatosan ellenőrzik a kerület közterületeit, aminek eredményeként minden nap fognak el olyan személyeket, akik nem hivatalos úton léptek Magyarország területére. A kerületi rendőrök egy hét alatt 50 fővel gyarapították a Budapesten idegenrendészeti eljárás alá vont személyek – aktuálisan kétezres – létszámát. Az elfogott migránsokat a rendőrök a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba szállították, ahol regisztrálták őket. A hivatal ezt követően személyenként vizsgálja meg az ügyüket, menekültstátusz iránti kérelem benyújtása esetén pedig elbírálja azok jogosságát. A kérelmezők a vizsgálat lefolytatásának végéig nem hagyhatják el a kijelölt menekültállomás területét. Azokat, akik nem jogosultak menekültstátuszra, kitoloncolják az országból.

Gyetvai Tibor kiemelte, hogy migránsokhoz köthető bűncselekményt vagy szabálysértést Kőbányán nem regisztráltak, mint ahogy közegészségügyi szempontból sem merült fel semmilyen probléma velük kapcsolatban. Az elfogott személyek együttműködőek, nem szegülnek ellen a hatóságok intézkedésének.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.