EUR: 319,65 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Extra

Mentőhelikoptert vezet Vilmos herceg

Polgári mentőhelikopter-pilótaként folytatja hétfőtől pályafutását Vilmos herceg.

Cambridge, 2015. július 13. Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fia a H145-ös szolgálati mentőhelikopterével a háttérben a cambridge-i repülőtéren 2015. július 13-án. A brit uralkodói család tagja a kelet-angliai légimentő-szolgálat pilótájaként állt munkába. (MTI/AP/Pool/Stefan Rousseau)

Cambridge, 2015. július 13.
Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fia a H145-ös szolgálati mentőhelikopterével a háttérben a cambridge-i repülőtéren 2015. július 13-án. A brit uralkodói család tagja a kelet-angliai légimentő-szolgálat pilótájaként állt munkába. (MTI/AP/Pool/Stefan Rousseau)

Az Egyesült Királyság majdani uralkodója – II. Erzsébet királynő unokája – a kelet-angliai Norfolk megye légi mentőszolgálatánál állt munkába, mégpedig – ahogy a BBC-nek nyilatkozva fogalmazott – “az újoncok idegességével”.


Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – mindazonáltal korántsem számít újoncnak választott hivatásában: 2013 szeptemberéig három éven át a brit királyi légierő (RAF) egyik walesi támaszpontján dolgozott kutató-mentő helikopterpilótaként.

A légierő hivatalos statisztikája szerint a herceg 1301 repült órát teljesített az RAF Sea King típusú helikopterein, 156 műveletben vett részt és 149 bajba került ember kimentésében segédkezett pilótaként.


Vilmos 2012-ben hathetes szolgálatot töltött a dél-atlanti Falkland-szigeteken is, éppen olyan időszakban, amikor a szigetcsoport hovatartozása feletti vita ismét fellángolt Nagy-Britannia és Argentína között. Az argentin kormány annak idején nyílt provokációnak minősítette Vilmos herceg falklandi állomásozását.

Vilmos tavaly szeptemberben kezdte átképző tanfolyamát, és féléves kurzus után szerzett jogosítványt a polgári légimentő-szolgálat által használt EC145 típusú helikopterre. Egyelőre első tiszti beosztásban dolgozik, majd miután teljesítette az előírt repülési óraszámot, kapitánnyá léptethetik elő.

A herceg hat napot dolgozik, kora reggeltől kora estig, vagy délutántól éjfélig tartó műszakokban, utána három szabadnap következik. Bevetési területéhez Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire és Bedfordshire megyék tartoznak.

Első munkanapján adott nyilatkozatában kijelentette: új munkája a légierő kötelekében teljesített szolgálatának természetes folytatása, és jórészt ugyanazokat a képesítéseket igényli.

Alig burkolt utalást tett ugyanakkor arra, hogy előbb-utóbb a királyi családban ráháruló kötelezettségek kerülhetnek az első helyre, mondván: nyilvánvalóan elérkezik az idő, amikor élete “másik feléből” jóval nagyobb felelősség nehezedik majd rá. “Egyelőre azonban megpróbálok zsonglőrködni a kettő között, és élvezem a feladatot” – tette hozzá.

Az udvar már korábban bejelentette, hogy Vilmos herceg teljes egészében jótékonysági szervezeteknek utalja át a polgári mentőhelikopter-pilótaként őt megillető javadalmazást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Együtt küzdenek a sztárok a kilók ellen

  Együtt küzdenek a sztárok a kilók ellen

  Peller Mariann nem rég indította útjára a Feel Soul Good Lélekközösség rendezvénysorozatát, ahol a vendégek a legkülönfélébb témákat boncolgatják a lélek oldaláról megközelítve.

 • Fia halála után tíz évig nem állt színpadra az énekesnő

  Fia halála után tíz évig nem állt színpadra az énekesnő

  Szabó Csilla mindig is imádta a gyerekeket: a Fóti Gyermekfaluban volt óvónő, majd énekelni kezdett a Bojtorján együttesben. Éveken keresztül játszott kórházban, beteg gyerekeknek és árvaházakban, ám fia halála összetörte az énekesnőt.

 • Dub Fx is beatboxol az EFOTT-on

  Dub Fx is beatboxol az EFOTT-on

  Az Efott szervezői a vártnál korábban közzétették a legnagyobb színpadi fellépőket. A külföldi nagy nevek, John Newman és Jessie J, Lost Frequencies  mellett Dub Fx is mikrofont ragad július 11 és 16 között a velencei fesztiválon.