2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XX.kerület XXI.kerület

Mindenki Kolonics György akar lenni!

Sok százan gyűltek össze a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület Vízitelepén, hogy fáklyás evezéssel emlékezzenek Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenusra. A különböző egyesületekből és iskolákból érkezett gyerekek, edzők és szülők feleveztek az 1000 méteres rajt fölé majd vissza a céltoronyig..

Kolonics György Fáklyás Emlékevezés Csepeli Kajak-Kenu Egyesület Vízitelep

fotó:Keresztesi Balázs

Kolonics György Fáklyás Emlékevezés Csepeli Kajak-Kenu Egyesület Vízitelep

Kolonics György Fáklyás Emlékevezés
Csepeli Kajak-Kenu Egyesület Vízitelep

Kolonics György 2008. július 15-én, tragikus hirtelenséggel, edzés közben halt meg. Egykori csapattársai, barátai, rajongói minden évben, ezen a napon fáklyás evezést rendeznek a csepeli Duna-öbölben.


– Mindent megteszünk, hogy Gyuri emlékét ápoljuk, őt 7 év elteltével is mindenki ismeri őt, a legkisebbek is – magyarázta Tóth János, miközben a fáklyákat kötözgette a csónakokra. – Kolo profizmusa, szorgalma mindenkinek példakép. Láttam az utolsó olimpiára való felkészülését. Itt a kertben van egy szabadtéri húzódzkodó állvány. Hol esett az eső, hol sütött a nap. Amikor esett, beült a kocsiba és várt. Amint lehetett, visszament a korlátra és edzett tovább. Az neki nem volt opció, hogy ne fejezzen be vagy kihagyjon egy edzést – magyarázta az egykori kenus, aki „Kenus bajnokok Kolo emlékére” feliratú pólóban érkezett az eseményre.  –Ezt egy évben csak egyszer, ilyenkor vesszük fel. A Kolonics György Alapítványnál bárki vásárolhat ilyet, hogy támogassa a szervezetet – mondta Tóth János, aki világbajnokságot nyert Koloniccsal.

– Tajvanon voltunk a sárkányhajó világbajnokságon. Irtották a szúnyogokat, Gyuri mondta mindenkinek, hogy Hepatitisz B vírus van, senki ne ugorjon bele a vízbe. A bajnokság végén, –  addigra már 7 világbajnokságot megnyert – ő volt az első, aki beugrott. Így tudott örülni a sikernek. Az a megtiszteltetés ért, hogy engem ő avatott világbajnokká, nem volt könnyű, békaugrástól elkezdve, minden csalafintaságot megcsináltatott velem – mesélte nevetve az egykori barát, majd elkomorodott, mikor eszébe jutott 2008. július 15-e. –  Sokan vagyunk itt olyanok, akik körbeálltuk, mikor ez a tragédia megtörtént itt. Csupa izom, csupa edzettség, senki sem számított rá. Nagyon rosszul esett nekünk, amikor doppinggal vádolták. Volt válltapasza, mint minden „idősebb” sportolónak, de ő soha, semmilyen szerhez nem nyúlt.


Kolo edzés közben halt meg, az orvosi vizsgálatok eredménye szerint szívtágulattal járó szívizombetegség, a bal szívfél heveny elégtelensége volt a halál oka, de voltak, akik azt sugallták, tiltott szerek készítették ki a sportoló szervezetét.

Tóth János szerint a fáklyás felvonulás nem csak az emlékezés miatt fontos, de arra is jó, hogy a gyerekek találkozzanak a „nagy” sportolókkal.

– Itt összejönnek egykori élsportolók, nagy nevek, akik mind példaképek a gyerekeknek. Nekik ez fontos, hogy velük egy közegben mozoghatnak. Számukra ez az esemény is inkább egy játék. És mindegyikük Kolonics György akar lenni!

 

Kolonics György Fáklyás Emlékevezés Csepeli Kajak-Kenu Egyesület Vízitelep

Kolonics György Fáklyás Emlékevezés Csepeli Kajak-Kenu Egyesület Vízitelep

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.