EUR: 309,55 Ft
CHF: 285,76 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Életmód

Önts egy fröccsöt a melegben!

Nyíregyháza, 2013. november 18. Megtöltött szódásüvegek a Gunyecz család szikvízkészítő üzemében, Nyíregyházán 2013. november 18-án. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba felvette a szikvizet és a fröccsöt. MTI Fotó: Balázs AttilaNyár és buli? Akkor fröccs! Magyar találmány vagy sem, a spriccer a forró hónapok legnépszerűbb italai közé tartozik. Ráadásul ki-ki úgy keveri, ahogy jól esik.

A legenda szerint 1842-ben Fóton született meg a fröccs, amelyet ma már nem csak az öregek isznak szívesen ultizás közben, hanem a fesztiválozó fiatalok is. Születése fölött pedig – suttogja a Fáma – nem kisebb személyiségek bábáskodtak, mint a Fáy András pincéjében vendégeskedő Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos. Azt is mondják, hogy a bor és szóda keverékéből készülő nedűt Fáy eredetileg németesen spriccernek nevezte, és Vörösmarty magyarította fröccsre.

Hasonló legendák bizonyára keringenek német nyelvterületen is, ahol ugyancsak kedvelt a fröccs. Ausztriában Gespritzer néven ismerik, szintén borból keverik, és méregdrágán árulják fesztiválokon. A tőlünk távoli Hessen tartományban ismert Süß Gespritzt viszont almaborból készül, de gyártanak fröccskülönlegességet kölni szeszfőzdében is. Mindezek ellenére mi magyarok joggal lehetünk büszkék a fröccsre, hiszen míg német nyelvterületen ásványvizet használnak második fő összetevőként, mi inkább szódát, ami viszont éppenséggel a már említett Jedlik Ányos szabadalma. A XIX-XX. század fordulóján pedig, amikor a filoxérajárvány kipusztította a hegyvidékek szőlőit, és a járványnak ellenálló homoki borok kezdtek elterjedni, a világon egyedülálló fröccskultúra alakult ki Magyarországon. Ekkor vált szokássá a két fő összetevőt, a bort és a szódát különböző arányban keverni, e keverékek pedig találó nevet is kaptak. A következő varázsszavakat a nem borisszák is ismerik: kisfröccs, hosszúlépés, házmester…

A fiatalok körében egyre népszerűbbek az alkoholmentes fröccsök is. A klasszikus szörpök mintájára szódával hígítják a rostos üdítőket, amelyek így sokkal frissítőbben hatnak a nyári melegben.

Nyíregyháza, 2013. november 18. Nagyfeő Gábor kocsmáros fröccsöt készít egy nyíregyházi italboltban 2013. november 18-án. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba felvette a szikvizet és a fröccsöt. MTI Fotó: Balázs Attila

Így keverjük, hogy ne keverjük

kisfröccs – 1 dl bor/1 dl szóda

nagyfröccs – 2 dl bor/ 1 dl szóda

hosszúlépés – 1 dl bor/ 2 dl szóda

házmester – 3 dl bor/2 dl szóda

viceházmester – 2 dl bor/3 dl szóda

Puskás-fröccs (magyar-angol) – 6 dl bor/3 dl szóda

Krúdy-fröccs 9 dl bor/1 dl szóda

Ady-fröccs (4Fenyő-fröccs) – 2 dl bor/2 dl szóda + egy öntet bodzaszörp

Újházy-fröccs 2 dl bor/ 1 dl uborkalé

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Végre bekopogtatott az álomférfi, aki kedves, intelligens és még hagy időt a barátokra is. Aztán feltűnik, hogy még többet i, mint amennyire szükség lenne.

 • Így készíts vibrátort otthon!

  Így készíts vibrátort otthon!

  Messze van a párod, de nem tudsz szabadulni a vágytól? Azonban számodra nem elég, hogy elővedd valamelyik játékszeredet, mert te pontosan az ő méretét, formáját kívánod?

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.