2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XVIII.kerület

Összefogás a reptér körül

Klasztert alakított a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, az ötletgazda a XVIII. kerület, a Fővárosi és a Pest megyei Önkormányzat, Vecsés és a légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl. Első lépésként két éven belül felújítják a gyorsforgalmi utat.

Ughy Attila, Szarvas Gábor BUD Klaszter Budapest Airport szándéknyilatkozat sajtáj, repté, repülőtér, ferihegy (Fotó: Máté Krisztián)

Ughy Attila (balra) és Szarvas Gábor a BUD Klaszter a megbeszélés után az egyes terminálon (Fotó: Máté Krisztián)

A reptér és az azt övező környező települések külön társulást hoztak létre. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Térség- és Gazdaságfejlesztési Klaszter néven megalakuló szerveződés legfőbb célja, hogy felgyorsítsák a korábban megálmodott Airport City megvalósulását, vagyis, hogy a repülőtéri gazdasági tevékenység bővülésével együtt dinamikusan fejlődjön a régió.


Gyorsforgalmi út, autó, repülőtér, ferihegy (Fotó: Máté Krisztián)

A gyorsforgalmi út nem maradhat jelenlegi állapotában (Fotó: Máté Krisztián)

– 2011-ben egy uniós projekt keretein belül a XVIII. kerület más európai nagyvárosokkal együtt elkezdte felmérni, milyen lehetőségek rejlenek a térségben, hogyan lehet gazdaságilag fellendíteni a környéket – mondta a Lokálnak a kezdeti lépésekről Ughy Attila, a kerület polgármestere. – Az évek során világszerte kész reptérvárosok alakultak. Fejlettebb térségekben egyszerű a helyzet, üres területre építkeznek, és mindent hozzácsatolnak az építkezés során. Közép-Európában más az eljárás, a repterek beszorulnak a településekre a lakott övezetekbe vagy annak szélére, ezért teljesen eltérő a felépítésük. A nehézség ott kezdődik, hogy több térséghez kapcsolódik a budapesti reptér is – magyarázta Ughy, aki hangsúlyozta, a XVIII. kerület fedi le nagyjából a hetven százalékát, de érdekelt Rákosmente, Gyál, Vecsés, Ecser, Üllő és Monor is. A polgármester úgy véli, a szereplők között kell kapcsolatot létesíteni, hogy magasabb szinten közösen dolgozhassanak a térség előremozdításán.

– A klaszter azért jött létre, hogy időről időre a térség fejlesztéséről közösen gondolkodjunk és döntsünk. Az ország költségvetésére nézve is jó hatással lenne a fejlődés. Egymillió utas egy százalékkal dobná meg a GDP-t, és ezerháromszáz új munkahelyet jelentene elsősorban a közelben élők számára – hangsúlyozta Ughy Attila. Hozzátette, a közelgő, 2017-es vizes világbajnokság megrendezése kapcsán már most lépni kell, a közlekedés fejlesztése az elsődleges feladat, a gyorsforgalmi utat rendbe kell tenni.


– Jövő héten kapom meg a tervezők munkáját, mit képzeltek el a felújítás kapcsán.

 

Mi lesz veled, 1-es?

BUD Klaszter Budapest Airport reptér, repülőtér, ferihegy (Fotó: Máté Krisztián)

Az egyes terminálon egy lélek sem jár (Fotó: Máté Krisztián)

Az egyes terminál három éve zárt be. A kettesen a Malév megszűnésével keletkezett űrt betömték a fapados járatok átcsoportosításával, a tervek szerint azonban új funkciókkal bővülhet az egyes is.

– A lehetőség adott az újranyitásra bármikor – mondta lapunknak Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért, környezetvédelemért és működésbiztonságért felelős igazgatója. – A forgalom azonban egyelőre ezt nem teszi szükségessé. Az egyes műemléki védettség alatt áll, korlátozottan lehet új funkciót adni neki. Jelenleg egy látogatói élményközpont építésén dolgozunk.

Az igazgató kérdésünkre elmondta, a vizes vb vagy egy esetleges olimpia rendezése esetén sem kell feltétlenül igénybe venni az utasoknak az egyes terminált, a magángépek azonban továbbra is oda érkeznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.