2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XVII.kerület

Rákosliget, a KlímaSztár

Az idei Klímasztár díjakat Répceszemere, Alsómocsolád és Budapest XII. kerülete mellett Rákosliget érdemelte ki. Kétévente díjazza a helyi közösségek környezetvédelmi tevékenységét az Éghajlatvédelmi Szövetség.

Rózsahegyi Péter (jobbra) veszt át a díjat

Rózsahegyi Péter (jobbra) veszt át a díjat

Helyi válaszok a klímaváltozásra. Ez a mottója a már harmadszor meghirdetetett KlímaSztárnak. A példaértékű, legjobban megvalósított települési tevékenységeket bemutató és díjazó kezdeményezés egyik idei győztese Rákosliget.


– A helyben történő megoldásoknál olyanra kell gondolni, hogy ha lehet, kerékpárral járunk, helyi termelőktől vásárolunk, garázsvásárokon újrahasznosítjuk a kidobásra szánt tárgyakat. Megunt, rossz helyre ültetett növényeket menhely formában gyűjtünk, és továbbadjuk azoknak, akik hasznosítani tudják, ezáltal nem kell elpusztulniuk – összegezte Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő, milyen tevékenységekkel érdemelték ki az elismerést.

Ebben már most is nagy szerepet játszott a rákosligeti környezetvédelmi csoport, a Zöld17, mely egy baráti társaságból nőtte ki magát.


Kozák Balázs szines trabant, közösségi kert

Kozák Balázs a Maros Mozi kertjében egy ottfelejtett Trabanttal

– A víz világnapján kerületi sétára hívtuk az érdeklődőket, a Merzse-mocsár és a Rákos-patak életvilágát mutattuk be. A májusi TeSzedd akcióban is aktívan részt vettünk – sorolta Kozák Balázs, a csapat egyik tagja. – Szeretnénk bővíteni a taglétszámot, bárki csatlakozhat, és még aktívabban részt kívánunk venni a kerület gondozásában.

486667_418121714913645_1512198193_n

A Maros Mozi kertjében sok program megvalósítható

Nagyszabású tervük a Rákos-patak revitalizációja, ugyanis mint Kozák Balázstól megtudtuk, az élővíz nem tud öntisztulni. A költséges folyamat létrejöttéhez azonban magasabb szintű döntés szükséges.

– Nagyjából tizenöt éve a fővárosnál terítéken volt a fejlesztés, de végül nem valósult meg, pedig a prioritások között szerepelt a terv. Azóta sem történt semmi. A párbeszéd elindult az érintett négy kerület között, hogy legyen összefüggő kerékpárút egészen a XIII. kerületig. De ez önmagában még nem segíti a patak élővilágát. A Zöld17 központja a Maros mozi és környéke, ahol a kertben számtalan gyerekeknek szóló programot tartanak. A kis kertben például iskolások és óvodások ismerkedhetnek a zöldségekkel, növényekkel, és gondozhatják az ágyásokat, de szülinapi zsúrt is tartottak már itt.

 

Fontos feladat hárul a helyiekre

– Az évek folyamán nem változott az alapcél, mely egybeesik az Éghajlatvédelmi Szövetség egyik alapvetésével: arra igyekszik rámutatni, hogy a helyi folyamatoknak, fejlesztéseknek fontos és megkerülhetetlen szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A díjazott négy település, Alsómocsolád, Budapest Hegyvidék kerülete, Rákosliget és Répceszemere egyaránt olyan követhető mintát állít más települések elé, mely valódi helyi megoldások a változás folyamatában, legyen szó az alkalmazkodásról és – vagy a szén-dioxid kibocsátásának a csökkentésről – mondta Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke, miután átadták a díjakat.

A KlímaSztár díjai uszadékfából és bontásra ítélt ház üvegéből készítették

A KlímaSztár díjai uszadékfából és bontásra ítélt házak üvegéből készítették

– Mind a négy településre igaz, hogy sokszínű, komplex tevékenységeket valósított meg az elmúlt években: legyen szó megújuló energiák alkalmazásáról, energiahatékonysági fejlesztésekről, vagy a helyi gazdaságot, gazdálkodást elősegítő lépésekről. Szintén mindegyikükre igaz, és ez idén az egyik legfontosabb értékelési szempont volt, hogy a fejlesztések mögött látszott a közösség, látszott az, hogy a települések életében és a fejlesztésekben fontos szerepet kapott a helyi lakosság, a civil társadalom – fogalmazott Laki György a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke, a zsűri tagja.

A kerület az elsők között volt, ahol bevezették a szelektív hulladékgyűjtést

A kerület az elsők között volt, ahol bevezették a szelektív hulladékgyűjtést

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.