2018. május 25., péntek
Orbán

Életmód

Sasfióka valóságshow

sasA Jászságban egy parlagisas-pár már évek óta hiába próbálkoztak a családalapítással, tojásaik rendre terméketlennek bizonyultak. A fészekben most mégis egy egészséges sasfióka nevelkedik, akinek életét a nagyközönség élőben követheti nyomon az interneten. Hogy hogyan lehetséges ez?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vették észre még március végén, hogy az egyik, tojásokkal teli fészekből eltűntek a szülőmadarak. Az elhagyott sasfészekből azonnal kimentették az elárvult tojásokat, melyek egyikéből tíz nappal később kikelt egy pelyhes sasfióka. A nemzeti park munkatársai ezután a jászsági Sasközpontba szállították az értékes madarat, aki a Kelemen nevet kapta. Itt már várták a jövevényt, akinek már ki is szemelték a pótszülőket.


 

 

A természetvédők választása egy meddő saspárra esett, akik – akárcsak az előző években – most is két terméketlen tojást próbáltak kikelteni. A hímet a kutatók már évek óta nyomon követik: a madár 2011-ben még a Hevesi-síkon próbálkozott a költéssel egy olyan territóriumban, ahol évek óta záptojások voltak a fészekben, feltehetően ennek a hímnek a terméketlensége miatt. A tojó feltételezett pusztulását követően a hím 2012-ben átköltözött a Jászságba egy másik tojó mellé, ahol azóta – immár negyedik éve – szintén terméketlenek a lerakott tojások.

kelemen2

Kelemen a fészekben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai Kelemen megérkezését követően az egyik záptojást az egészséges sasfiókára cserélték, és a fészket folyamatosan őriztetni kezdték. A pótszülők gond nélkül befogadták a jövevényt, és elkezdték az etetését. Jóllehet a szaporodásban nem jeleskedtek, a két parlagi sas remek vadásznak és örökbefogadó szülőnek bizonyult, a fehér pehelytollakról lassan felnőtt tollruhára váltó Kelemen pedig szépen növekszik. A természetfilm.hu munkatársai nemrégiben egy webkamerát helyeztek a fészek fölé, így bárki nyomon követheti a nem mindennapi sascsalád mindennapjait.


kelemen3

Megérkezett a pótmama

Kapcsolódó Cikkek