EUR: 318,41 Ft
CHF: 273,43 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb XVII.kerület

Szemét? Ugyan, új táska!

A fenntarthatóságot tűzte zászlajára a Re-Creativity. A kerületi kezdeményezés alaposan kinőtte magát. Egyik alapítója, Földi Barbara itthon és külföldön is képzéseket tart fiataloknak, hogy lehet hulladéknak gondolt dolgokból újat varázsolni. Egyedi használati tárgyak látnak napvilágot, amiben alapítótársa, Sipos Anna mellett nagy segítségére van édesanyja is.

A Cimbi táskák és kiegészítők 97%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Földi Barbara ( Fotó: Sáfár Tibor )

( Fotó: Sáfár Tibor )

– Édesanyámnak nagy szerepe volt abban, hogy most tárgyak újrahasznosításával foglalkozom. Már gyerekkoromban, a húsvéti tojást is a megmaradt anyagokkal díszítettük fel – mondta a Re-Creativity névre hallgató vállalkozás egyik ötletgazdája, Földi Barbara, mikor meglátogattuk őt és édesanyját családi fészkükben.


– Nálunk sosem volt divat kidobni semmit. A nagymamámék háborús időben éltek, ott nem volt olyan, hogy felesleg. Az alapszabály a legyen otthon tíz kiló liszt és cukor volt. De ha elszakadt valami, megvarrták, ha kilyukadt, megstoppolták. Én is varrok, és Barkának (Barbara beceneve – a szerk.) az első ténylegesen újrahasznosításból származó darabja egy farmerdarabokból készített táska volt. A gimiben csodájára jártak, hogy hol lehet ilyet kapni. Akkor még sehol, most már nálunk. Ne akarja tudni, mennyi táskája van most már – mondta nevetve Medvácz Éva, a testnevelő tanárként dolgozó édesanya, aki szabadidejében alkot, és saját, cégen belüli márkájának, a Nana Bagsnek táskáit tervezi, varrja.

A Cimbi táskák és kiegészítők 97%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Földi Barbara ( Fotó: Sáfár Tibor )

Földi Barbara édesanyjával nemhogy nem szemetel, de hulladékból például táskákat varrnak
( Fotó: Sáfár Tibor )

Barka és kis csapata vitathatatlanul a környezetvédelem és fenntarthatóság élharcosai, hiszen mindamellett, hogy megismételhetetlen, egyedi tárgyakat készítenek, sorra járják az iskolákat, óvodákat, ahol képzéseket tartanak a gyerekeknek, és megismertetik őket ezekkel a módszerekkel. Mint mondják, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, ha arról van szó hogyan váljon élhetőbbé a környezetünk.


– Szerencsére egyre több internetes oldal foglalkozik ezzel, és egyáltalán nem zavar, hogy létezik konkurencia. Örülök, ha más is ezt a célt tűzte ki maga elé – tette hozzá a húszas éveiben járó lány.

Alapítótársával, Sipos Annával Cimbi márkajelzésű tárgyakat készítenek építési hálóból és ponyvából. A nagy cégeknek ez kapóra jön, hiszen szeretnének megszabadulni a nehezen tárolható, nem lebomló anyagoktól.

– A fejlődő országok régóta felismerték, nincs olyan, hogy szemét. Egy ismerősöm most mondta, gyere el Srí Lankára, konkrétan nincs hulladék. Kicsit hihetetlen ezt elképzelni, de hozzáállás kérdése az egész. Olyan generációt kell nevelni, amelyik már így gondolkozik – húzta alá mozgalmuk fontosságát Barbara.

Tipp a mosáshoz

Évek óta fillérekből mosnak. Egy darab, százhetven forintos mosószappan lereszelve, megfőzve húsz liter mosófolyadékot eredményez. Azóta nem vesznek műanyag palackos mosóport.

Lesz állandó hely

Szeptemberben kávézó nyílik a Margit-híd budai hídfőjénél, ahol a galérián dolgozhatnak, és az egyik kuckóban foglalkozásokat is tartanak majd az érdeklődőknek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.