2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb X.kerület

Tanuljunk meg újraéleszteni!

Ferencvárosi Művelődési Központ, IX. kerület

Keszőcze Zoltán szerint (bal szélen) már óvodában tanítható az elsősegélynyújtás (Fotó:Keresztesi Balázs)

Újraéleszteni tudni kell – ezt vallja az Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete (IFELORE) tagjai. A kőbányai székhelyű, országos ifjúsági szervezet fiatal önkéntesei emellett azon is fáradoznak, hogy a fiatalok hasznosan töltsék el a szabadidejüket, odafigyeljenek egészségük megőrzésére, a bajbajutottak pedig segítséget kapjanak.

– Alapvető feladatunk, vállalásunk az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű oktatása, hogy a fiatalok tudjanak újraéleszteni. Mi vagyunk az egyetlen olyan szervezet, amelynek a tantervbe illeszthető elfogadott tematikája van. Rengeteg szabadidős programot szervezünk, sportprogramokon prevenciós tevékenységet látunk el, vagy ügyeletet adunk – tájékoztatott Keszőcze Zoltán koordinátor, aki úgy véli, szó szerint életbevágó, hogy mindenki megtanulja az újraélesztést. – Aki megtanulja az elsősegély nyújtást, az egy hozzáállást, szemléletet is szerez. Ha csak annyit megtesz minden állampolgár, hogy nem megy el egy fekvő ember mellett és mentőt, vagy rendőrt hív, már nagyon sokakat meg lehet menteni. Azért tartjuk fontosnak, hogy elsősorban a fiatalokkal foglalkozzunk, mert ők továbbviszik ezt a szemléletet. Mi azt gondoljuk, hogy akár óvodás korban, de kisiskolás korban mindenképpen el kellene kezdeni az elsősegély-oktatást..


Ferencvárosi Művelődési Központ, IX. kerület

Nagy Szabolcs, az IFELORE tagja örömmel adja át tudását az érdeklődőknek (Fotó:Keresztesi Balázs)

 

 Életmentő lépések:

 1. Szólítsuk meg a beteget, és rázzuk meg a vállát
 2. Telefonáljunk a mentőknek
 3. Vizsgáljuk meg a légzését
 4. Ha nincs életjel, kezdjük el az újraélesztést 30 mellkaskompresszióval
 5. Végezzünk 2 befúvást, majd folytassuk 30 mellkaskompresszióval

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.