EUR: 307,79 Ft
CHF: 284,23 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Külföld

Terrorista merényletre készültek olasz bevándorlók

Vibo Valentina, 2015. július 16.
Illegális bevándorlók várakoznak partraszállásra az olasz parti őrség Dattilo nevű hajóján a dél-olaszországi Vibo Valentina kikötővárosban 2015. július 16-án. (MTI/AP/Adriana Sapone)

Őrizetbe vett egy tunéziai és egy pakisztáni férfit szerdán az olasz rendőrség: Twitter-üzeneteik szerint terrorista támadásokra készültek Olaszország területén az Iszlám Állam (IÁ) nevében.

A 35 éves tunéziai és a 27 éves pakisztáni férfi évek óta tartózkodási engedéllyel élt és dolgozott a lombardiai Brescia városában. Egyikük egy olasz építőipari cégnél volt munkás, a másik egy takarítóvállalatnál dolgozott.

Az olasz terrorellenes nyomozóhatóság (Digos) hónapok óta megfigyelés alatt tartotta elektronikus levelezésüket, a Twitter-fiókjaikon közölt üzeneteket és fotókat, valamint lehallgatták telefonbeszélgetéseket is.

A két férfi egymáshoz olaszul írt és beszélt. A nyilvánosságra hozott mobiltelefonos felvételek szerint a tunéziai és a pakisztáni állampolgár Milánó és Róma több ismert helyszínén is fotókat készített az Iszlám Állam uralmát éltető feliratokkal. Azzal fenyegetőztek, hogy terrorista merényleteket hajtanak végre, és a hatóságok szerint valóban támadásra készültek a NATO Bresciában levő katonai repülőtere, valamint egy helyi kaszárnya ellen. Az olasz rendőrség a tunéziai férfinak a hazájában az utóbbi hetekben elkövetett terrorista merényletekkel való esetleges kapcsolatát is fel akarja deríteni.

A Corriere della Sera című olasz napilap riportja szerint az IÁ olaszországi és európai támogatói Afrikából vásárolják a fegyvereket a nigériai maffián keresztül. A fegyverek szétszerelve, darabokban érkeznek meg Itáliába.

Kapcsolódó Cikkek