2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb VI.kerület

Új testvére van Terézvárosnak

fotó:terezvaros.hu

A testvérvárosi megállapodás ünnepélyes aláírását követően Hassay Zsófia és Ivica Vlakič átadták egymásnak városuk zászlaját. fotó:terezvaros.hu

A horvátországi Zadar június 30-a óta Terézváros testvérvárosa. Az erről szóló dokumentum ünnepélyes aláírásán Hassay Zsófia polgármester arról beszélt, Terézváros épített és szellemi örökségében Budapest, sőt Magyarország egyik kulturális fellegvára. Az UNESCO világörökségének részeként jellegzetesen magyar, ugyanakkor őrzi a környező népek mestereinek fizikai és lelki lenyomatát. Ennek a hagyatéknak a szellemisége formálja a kerület testvérvárosi választásait. Zadar nagy történelmi múlttal rendelkezik, így jó partnerei lehetnek egymásnak. Ivica Vlakič, Zadar alpolgármestere beszédében örömtelinek nevezte, hogy a magyar kultúra egyik fővárosát jelentő Terézváros és Dalmácia fővárosa, Zadar testvérváros lett. Emlékeztetett arra, hogy a horvát–magyar kapcsolat a 90-es évek elején, a horvát honvédő háború idején szinte testvérivé vált.


Kapcsolódó Cikkek

  • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.