2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb XXII.kerület

Vali néni 80 éve rajong a kerületért

valinéni92. születésnapját ünnepelte július 1-én Süveges Antalné, Ács Valéria. Vali néni 1935 óta él a XXII. kerületben, amit nagyon szeret.

– A nagypapám 1924-ben költözött a Baross Gábor telepre. 1935-ben, mikor elhunyt, az öt gyermeke közül édesapám vállalta, hogy idejön lakni a Belvárosból, mert nagyon szerette a kertet. Így kerültem ide – mesélte Vali néni, aki 12 éves volt ekkor.


– Nagyon más volt, szinte egy falu. Csöndes, barátságos, senki sem zárta a kapuját. Emlékszem, járt a kisbíró kidobolni a híreket, amikor hallottuk, hogy jön, szaladtunk a IV. utca sarkára hozzá. Nagy szenzáció volt, ha jött a cirkusz, ott állította fel a sátrát, ahol most a Lidl van. A Duna-telepen volt a strand, Tétényben csónak kikötő, a Haut csárda, ahol zene szólt és halászlevet lehetett enni – idézte fel Süveges néni. –1944-ben volt az esküvőm, a következő évben Nagytéténybe költöztünk a férjemmel. Azóta itt élek, itt születtek a gyerekeim, a férjem itt praktizált, mint háziorvos, a lányom, mint fogszakorvos, a legkisebb fiam pedig a kerületben dolgozott tanárként. Engem minden ideköt.

Vali nénit itt mindenki ismeri, és ő is mindent tud mindenkiről.


– Régen itt mindenki ismerte a másikat, mindenki köszönt egymásnak; nagyon rossz, hogy ez megváltozott.  Aki itt született, azt egy családnak gondolták, akik ide költöztek, azokra azt mondták: “gyüttment”. De itt mindig béke volt, nem voltak viták, lopások. Mindig szerettem itt élni. Mindenki tartott állatot, termesztett a kertjében, mégis megéltek a kisboltok, a hentes, a pék, a vegyeskereskedés. Sok vendéglő volt, mindegyiknek meg volt a saját közönsége. A Szelmann-ban rendszeresen műkedvelő előadások voltak, bálok. Nagyon szép emlékek ezek! – mesélte a Lokálnak Süveges néni, aki nagy családja körében ünnepelte születésnapját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.